Cumartesi, Mart 2, 2024

Kangurular Nerede Yaşar? Kanguru Ne Yer? Kanguru Özellikleri

-

Çizgi filmlerin ve belgesellerin en eğlenceli varlıkları arasında olan kangurular hakkında bilinmeyen çok fazla şey var. Özellikle Avustralya ve Yeni Gine’ye özgü olan bu canlılar keseli memeliler grubunda bulunmaktadır. Yavrularını taşıdıkları kese ile diğer canlılardan farklı olan kangurular ne yer? Kanguru nerede yaşar, ne kadar zıplar ve kangurular hakkında ilginç bilgiler nelerdir? İşte kangurular hakkında merak edilenlerin hepsini sizler için hazırladık!

KANGURULARIN SINIFLANDIRILMASI

Avustralya’nın sembolü haline gelen kangurular sıçrayıcı canlılardır. Keseli memelilerin ortak adı olan kanguruluların sınıflandırılması şu şekilde olmaktadır:

Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Diprotodontia
Alt takım: Macropodiformes
Familya: Macropodidae

KANGURULAR NE KADAR YAŞAR?

Kanguruların dişi olanlarının karınlarının alt kısmında torba benzeri bir kese bulunmaktadır. 2 ayakları üzerinde dik bir şekilde durabilen bu canlıların arka ayakları son derece güçlüdür. Bu sebeple de rahatlıkla zıplayabilirler. Kuyruklarının yere değmediği kanguruların ayakları da diğer canlılara kıyasla oldukça büyüktür. Dengelerini kuyrukları ile sağladıkları bilinmektedir.

Kanguruların boyutları değişkenlik gösterebiliyor. Bazılarının boyutu sadece bir tavşan kadar olurken, en büyüklerinin boyu 2 metreye kadar çıkabiliyor. Ağırlıkları ise ortalama 90 kilo kadardır.

Hamileliklerinin kısa sürdüğü kangurular ortalama 29 – 38 gün sonra doğumlarını gerçekleştirilebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda kanguruların ortalama yaşamları doğal alanda 6 yıl kadar olurken, bazen de 23 yıla kadar çıkabildiği bilinmektedir.

KANGURULAR NE YER?

Kanguruların ne yediği de en sık merak edilen konular arasında bulunmaktadır. Kangurular doğanın üretmiş olduğu bütün bilgilerden beslenebilir, karnını doyurabilir. Ancak kanguruların genellikle ot yemeyi sevdiğini söyleyebiliriz. Genellikle doğal ortamda bulunan fındık, meyve gibi besinleri yemeyi çok severler.

Doğada olan hemen hemen her türlü bitkiyi yiyebilen kangurular sabahtan akşama kadar aynı koyunlar gibi otlarlar. Yapılan araştırmalara göre bir kanguru bir koyundan daha fazla ot tüketmektedir.

Kangurular genellikle otoburdur. Ancak bazı türleri etobur olarak beklenir. Hatta bu tür kangurular kendi besinlerini kendileri avlayarak elde ederler. Bu tür canlılar kuşlar ve diğer küçük hayvanları avladığı bilinmektedir. Etobur kanguruların nadir görüldüğünü söylememiz gerekiyor.

KANGURULARIN TEMEL ÖZELLİKLERİ

Kangurular, doğadaki diğer hayvanlardan daha farklıdır. Bir arada farklı habitatlarda yaşayabilen kanguruların temel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kangurular tür olarak kordalılar şubesinin memeli sınıfına aittir. İki ön dişliler takımına ait olarak kanguruların asıl ailesi kangurugillerdir.
  • En çok tanınan ve bilinen keseliler arasında bulunmaktadır.
  • Geceleri daha aktiftirler. Gündüzlerin büyük bir kısmını gölgeliklerde dinlenerek geçirirler.
  • Hızları saatte 50 km’ye kadar çıkabilir. Bir zıplamada ortalama 3 metreye kadar ileri gidebilirler.
  • Geviş getirirler. Genellikle ot ve meyve ile karınlarını doyururlar.
  • Keselilerin çoğunda olduğu gibi kanguruların hamilelikleri de kısa sürer. Ortalama 3 ay içerisinde doğum gerçekleşir. Doğum genellikle tek olarak gerçekleşir.
  • Yavrular annelerden gelişmemiş olarak çıkar. Ancak 2-3 ay boyunca keselerinin içerisinde kalır. Yavrular doğdukları zaman 2 cm boyunda ve 1 gr ağırlığındadır.
  • 6 ay boyunca kese içerisinde kalan kangurular orada anne sütü ile beslenir. Anne kesesinden çıktıktan sonra bir daha o keseye giremeyecek kadar büyümüş olurlar.
  • Ortalama 15-20 yıl kadar yaşayabilirler.
  • Boyları ortalama 2.10 cm, ağırlıkları ise 100 kg’ya kadar çıkabilir.
  • Sürü halinde dolaşmayı severler. Sürü halindeyken de genellikle otlanırlar.
  • Derilerinin rengi genellikle toprak rengindedir.
  • Kangurular genellikle sakin mizaçlı hayvanlardır. Nadiren sinirlenirler. Ancak sinirlendikleri zaman köşeye de sıkışlarsa güçlü tekme atarlar. Atılan bu tekme bir insanı anında öldürebileceği gibi yırtıcı canlıları da tek hamlede öldürebilir.

KANGURULAR HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

Hayvanlar aleminin içerisinde yer alan her canlının bilinmeyen, bilinse de şaşırtan pek çok özelliği bulunmaktadır. Bizler de bu içeriğimizde kangurular hakkında herkesi şaşırtacak bilgileri şu şekilde sıraladık:

  • Erkek kangurular kaslı vücutlarını genellikle dişilerini etkilemek için kullanır. Çiftleşmek isteyen dişi kangurular genellikle kaslı olan erkek kanguruları tercih ediyor. Bu sebeple de erkek kanguruların dişileri etkilemek için kas gösterileri yaptığı biliniyor.
  • Kangurular tehlike hissettikleri anda suya koşar. Genel olarak düşmanları olmayan kangurular doğal ortamda yaşamaktadır. Burada her an her yerden gelebilecek tehlikelere arşı da risk altındadır. Kangurular tehlike anında suya doğru giderler. Bunun sebebi tehlikeyi suda boğarak kendileri korurlar. Eğer bir kanguru saldırıya uğrarsa ve etrafta su yoksa kendini korumak için güçlü tekmelerini kullanıyor.
  • Hepimiz kanguruları zıplayan canlılar olarak tanıyoruz. Ancak bu eylemi kangurular istedikleri için değil zorunlu oldukları için yapıyor. Çok şaşırtıcı bir şekilde kangurular bacaklarını yürümek için kullanamıyor. Bu sebeple zıplama ihtiyacı duyuyorlar. Zıplamaları ise saatte 55 km hıza ulaşan kanguruların aslında bakarsanız çok da yürümeye ihtiyaçları yok.
  • Şaşırtıcı ama gerçek! Kanguruların bir tekmesi bir insanı öldürebilecek şiddette olabilir.
  • Kanguruların hamileliklerinin çok kısa olduğunu yukarıda ifade etmiştik. Hamile olan bir kanguru istediği durumda hamileliğini durdurabilir. Bu durumda embriyo gelişimine devam edemiyor. Kanguru kendini anne olmaya hazır hissettiği zaman annelik sürecini yeniden başlatabilme özelliğine sahip.
  • Kangurular da aynı insanlar gibi günlük hayta pek çok işini hallederken ellerini kullanıyor. Ancak burada şaşırtıcı olan kanguruların büyük bir kısmının solak olması. Yani baskın olarak sol ellerini kullanıyorlar.
  • Kangurular nesilleri tükenmekte olan, tehlikede ola n hayvanlar arasında bulunmuyor. Aksine yapılan araştırmalar sonucunda Avustralya’da kanguru nüfusunun insanlardan daha fazla olduğu biliniyor. 2015 yılının verilerine göre Avustralya’da yaklaşık 25 milyon bulunuyordu. Ülkedeki kanguru sayısı ise tam olarak 45 milyondu! Buradan kanguruların ne kadar çoğunlukta olduğunu anlayabilirsiniz.
  • Avustralya’da ne kadar çok kanguru olduğundan bahsettik. Ancak ülkedeki en temel besin kaynağını da ne yazık ki kangurular oluşturuyor. Bu sebepten Avustralya’ya gittiğiniz zaman kanguru bifteğini menülerde görebilirsiniz.
  • Ülkedeki trafik kazalarının yaklaşık yüzde 80’ini yola sıçrayan kangurular oluşturuyor.
  • Kangurular vaktinin büyük bir kısmını gölgede geçirirler. Bu sebeple de terlemezler. Aslında terlememelerinin en büyük nedenleri arasında ter bezlerine sahip olmamaları gelir. Gölgelerin serin olmamaları halinde ise kendilerini yalayarak serinletmeye çalışırlar.
  • Kangurular hakkında en şaşırtıcı bilgileri arasında geriye doğru sıçrayamamaları bulunur. Büyük ve kaslı kuyrukları sebebi ile geriye doğru sıçrayamazlar. Kangurular her zaman ileri doğru giderler.
  • Bir sıçrayışta kanguruların 3 metre kadar zıplayabildiklerini biliyor musunuz?
  • Son olarak dişi kangurularla ilgili ilginç bir bilgi daha bulunuyor. Kanguruların hamileliği ortalama 3 ay sürmektedir. Doğan bir kanguru doğduktan sonra 4 ay boyunca annesinin kesesinden asla dışarıya çıkmaz. Doğduktan 10 ay sonra yavaş yavaş dışarıya doğru çıkar.

KANGURULAR NEDEN YÜRÜYEMEZ?

Resmen Avustralya’nın simgesi haline gelen kanguruların neden yürüyemediği pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu hayvanların asla yürüyemeyecek olması sizleri şaşırtmasın. Kanguruları hepimiz zıplayarak hareket eden hayvanlar olarak biliyoruz. Bunun sebebi tamamen kanguruların fiziksel yapılarından kaynaklanmaktadır. Biraz daha detaylı anlatmak gerekirse, kanguruların bacak kemikleri, kalça kemiklerinden itibaren kuyruk sokumu eklemine bağladır. Burada sabitlendiği için oynak bir eklem bulunmamaktadır. Bu sebeple aslında kangurular bu kemiklerini oynamıyorlar. İnsanlar gibi oynak bir eklemleri olmadığı ve kemikleri de sabit olduğu için hareketlerini zıplayarak gerçekleştirirler.

Kanguruların geriye doğru yürüyememelerinin bir nedeni de budur. Aynı zamanda kuyrukları sebebi ile de geri geri zıplayamazlar. Her zaman ileri doğru hareket edeler.

KANGURULARIN CEBİ

Kanguruları hepimiz keseli hayvanlar olarak biliyoruz. Bu keselerinde ise genellikle minik yavrularını taşıyorlar. Kanguruların karınlarının alt kısımlarında ayrı torba şeklinde bir kese bulunuyor. Bu keselerin sadece dişi kangurularda olduğunu söylesek yanlış olmaz. Çünkü dişi kangurularda bulunan bu kesede anne kangurular yavrularını taşır ve besler. Bebek kanguru doğru zaman ömrünün ilk 6 ayını bu kese içerisinde geçirir. Sadece annesinin memesinden süt emmek için hareket eden bebek kanguru gücünü toparlayıp gelişene kadar annesinin kesesinin içerisinde yaşar. Bebek kangurular da ortalama 1 yaşına kadar anne sütü almaya devam eder. Daha sonra doğadaki ot ve meyvelerle karnını doyurmaya başlar.

Kanguruların keselerinin içi de merak konusu! Hemen sizler için bunu da yanıtlayalım. Kanguruların keselerinin içi tüysüz ve deri dokusundan oluşmaktadır. Annenin vücut ısı sıcaklığı ile aynı olan keselerin iç sıcaklığı ortalama 40 derecedir. Kesede dört anne meme ucu (ya da süt kanalı) bulunmaktadır.

Anne kangurular doğum yaptığında bebeklerinin ağırlığı neredeyse 1 gramdır. Gelişemeyen ve çok cılız olan bebek kangurular annelerinin keselerinin içerisinde gücünü toplayana kadar kalırlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Dünyanın En Zehirli Yılanı Hangisidir?

Bu makalemizde Dünyanın en zehirli yılanı hangisidir sorusunun cevabını bulabilmek için detaylamasına bir inceleme hazırladık. Listemizdeki ilk 15 yılana biraz aşikar olabilirsiniz ancak top...

Yavru Kedilerde İshal: Ne Yapılmalı, Nasıl Geçer?

Yavru kedilerde ishal, kesinlikle sevimli değildir ve genellikle altta yatan başka bir sorunun işaretidir. Kum kabında, evin içerisinde veya vücuduna yapışmış ishal bulabilirsiniz. Bu...

Dünyanın En Tehlikeli 10 Hayvanı

Bu makalede Dünyanın en tehlikeli 10 hayvanı hangisidir sorusunu ve bu hayvanların özelliklerini en ince ayrıntısına kadar inceleyeceğiz. Hazırsanız, vahşi doğaya giriyoruz! Dünyanın her yerinde,...

Irklarına Göre Dünyanın En Zeki 10 Köpeği!

Birçok köpek komutlara göre oturup kalkabilir, ancak bu genelde köpekler için bir zeka belirteci değildir. İşler zekaya geldiğinde ise dünyanın en zeki köpeğini belirlemek...

Kılıç Dişli Kaplanlar Hakkında 5 Gerçek: Tarih Öncesi Bir Kedicik

1. Kılıç Dişli Kaplanlar Afrika Aslanının İki Katı Smilodon olarak da bilinen kılıç dişli kaplan Dünya’da yürürken yeryüzü bugün olduğundan çok daha soğuktu. Tabi Dünyamızda onunla...