Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı Ve Özellikleri: Okyanusun Prensesi

-

Kırmızı dudaklı yarasa balığı, abartılı şekli ve parlak kırmızı dudakları ile bilinen ilginç bir balıktır. Ancak garip bir özellikleri var, bu balıklar yüzemiyor ve suyun dibinde kumda ilerliyorlar. Kırmızı dudaklı yarasa balığı bir aktinopterygian balığı türüdür. Bunun anlamı, sadece yüzgeçlerinin kemik içerdiği anlamına gelir ve gcocephalidae familyasının 60 türünden biridir. Gelin bu ilginç omurgalıyı yakından inceleyelim.

Kırmızı Dudaklı Yarasa Nerede Ve Kaç Yıl Yaşarlar?

Bu türün sadece Ekvador (Galapagos Adaları) ve Peru’da yaşam alanı bulunuyor. Peru kıyılarındaki Galapagos Adaları çevresindeki Pasifik Okyanusu’nun sularında sıkça görülür. Ortalama 10 metre derinliğe sahip yerlerde yaşarsalar da 3 ila 76 metre arasındaki tüm derinliklerde bulunabilir. Ayrıca bu bölgelerdeki kıyılarda ve haliçlerde, genellikle resiflerin kumlu diplerinde bulunurlar.

Yaşama süreleri söz konusu olduğunda Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığının yaşam süresi hakkında bilgiler ne yazık ki henüz gün yüzüne çıkmadı.

Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığının Anatomik Özellikleri

Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı
Kırmızı Dudaklı Yarasa Balığı

20 ila 40 santimetrelik uzunluklarda bulunur ve üçgen şekli, vücudunu ve kafasını ezilmiş gibi gösterir. Büyük bir kafaya ve nispeten kısa ve tıknaz bir gövdeye sahiptir, pullar, tüyler ve düğümlü bir yapı ile kaplıdır.

Kırmızı dudaklı yarasa balığının, koyu kahverengi lekeleri bulunur. Boyutları ve şekilleri her birinde tamamen farklıdır. Vücudunun alt kısmı açık renkli, üst kısmı ise koyu renktedir. Bu sayede, okyanus tabanında rahatlıkla kaybolabilir ve yırtıcılardan korunabilirler.

En karakteristik özellikleri, bu tür içindeki cinsel cazibeyi temsil eden parlak kırmızı dudaklarıdır. Kavisli dudakları ona sürekli kızgın bir görünüm verir. Ayrıca çenelerinde bantlar küçük ve koni şeklinde dişlere sahiptirler. Vücudunun alt kısmı kemikli pullarla kaplıdır ve kuyruğu küçük dikenlere sahiptir. Sırt yüzgeci, yüzünün ortasından küçük tüylerle kaplı bir boynuz şeklinde çıkıntıya sebep olur. Bu yüzgeç olgunluk sırasında maksimum boyutuna ulaşır ve omurganın bir uzantısı haline gelir.

Kırmızı Dudaklı Yarasa Balıklarının Davranışları

Suda yaşayan bir hayvan olmasına rağmen, kırmızı dudaklı yarasa balığı iyi bir yüzücü değildir. Göğüs yüzgeçlerini kullanarak okyanusun dibinde garip bir şekilde sürünür. Ayrıca, pervane benzeri kuyruğunun altında hareket etmesine yardımcı olan küçük, anal bir yüzgeci vardır.

Bu balıklar etoburdur ve diğer küçük balıklarla beslenir. Buna ek olarak, kabuklular (karides) ve yumuşakçalar (Kalamar) gibi deniz omurgasızlarını da yiyebilirler. Avını çekmek için, yarasa balığı yem olarak kullandığı bir sıvı salgılar.

Kirmızı dudaklı yarasa balığı şu anda uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) “düşük seviyeli endişe” kategorisi altındaki kırmızı listede yer alır. Bu, henüz tehdit altındaki bir tür olmadığı anlamına gelir. Bu balıklar, okyanusun dibindeki habitatı sayesinde, insanlardan uzak kalan ve rahatlıkla neslini devam ettirebilen bir tür.

Özetlemek gerekirse bu eşsiz balık, biyolojik evrimin öngörülemeyen bir süreç olduğunu ve bizleri ne kadar şaşırtabileceğini açıkça gösteriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Dünyanın En Büyük Balinası Hangisidir? Kaç Tondur

Mavi balina, dünyanın en büyük balinasıdır ve hem karada hem de denizlerde onlardan büyük bir canlı bulunmaz. Bazı mavi balina örnekleri devasa 200 ton ağırlığa ulaşabilirler ancak ortalama...