Salı, Kasım 12, 2024

Louis Pasteur Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Çalışmaları

-

Louis Pasteur Kimdir? Hayatı, Biyografisi ve Buluşları

Tam adıyla Louis Pasteur, 27 Aralık 1822’de Fransa’nın Dole kentinde doğdu, Fransız bir mikrobiyolog ve kimyagerdi. Pasteur, fermantasyon üzerine yaptığı çalışmada, mikropların kendi kendine üremesinin söz konusu olmadığını kanıtladı. Uzun süre saklanabilen içecekler için geliştirdiği yöntem ise “pastörizasyon” olarak biliniyor. Pasteur, esas olarak şarbon ve kuduz aşısını icat etmesiyle ünlendi. Çok az bilim insanı Pasteur gibi yaşamı değiştiren icatlarla ortaya çıktı. Bazı hastalıklara karşı bağışıklık konusundaki çalışmaları ve kristaller üzerine yaptığı teori çalışmaları ile dünya çapında bir üne kavuşmuştur. Özellikle sığır ve koyunlarda görülen şarbon (antraks) adı verilen bulaşıcı hastalık, geliştirdiği aşı tekniği ile çözülmüştür.

Bugün Fransa’nın birçok yerine adını veren Pasteur’ün kurduğu enstitü, dünyanın önde gelen araştırma merkezlerinden biridir. Pasteur, sadece büyük bir bilim adamı olduğu için değil, aynı zamanda hayatı boyunca gösterdiği insanlık ve özveri için Fransızların gözünde yerel bir kahraman oldu.

Eğitim hayatında parlak bir öğrenci olmayan Pasteur, gençliğinde herkesin takdir edeceği bir bilim insanı olacağının sinyallerini bile vermedi. Tek ilgisi portre çizmekti ve yetenekli resimleri bugün hala Pasteur Enstitüsü’nde asılı duruyor. Louis 19 yaşındayken okulu bıraktı ve kendini bilime adadı. Öncelikle öğretmenlerinin desteği ve yönlendirmesi ile öğretmen olmaya karar vermiş ve bu amaçla bir eğitim kurumuna başvurmuştur. Sınavı başarıyla geçmesine rağmen fizik, kimya ve matematik gibi branşlarda kendini daha fazla hazırlamak için çalışmalarını erteledi. Aynı zamanda tüm ilgisinin bilimsel araştırmalara olduğunu fark etti ve özellikle kristaller üzerine yaptığı çalışmalar onu büyüledi.

Louis Pasteur’ün Hayatı ve Çalışmaları

Louis Pasteur, Fransız Devrimi tarafından serbest bırakılan bir kölenin torunudur. Öte yandan babası, Napolyon’un ordusunda üstün saldırı gücüne sahip bir astsubaydı. Napolyon’un düşüşüyle ​​ordudan ayrılan babası, imparatora olan bağlılığından dolayı oğluna yetenekler ve üstün bir dayanıklılık kazandırarak onu tam bir vatansever yaptı. Pasteur ailesi geçimini deri işçiliği yaparak sağlıyordu ve oldukça fakirdi ama çocuklarını iyi yetiştirmek için her türlü zorluğa göğüs gerdiler. Küçük yaşta zorluklarla mücadele etmeyi öğrenen Louis Pasteur, eğitim hayatına başladığında ona katıldı.

Pasteur’ün düşünme ve kavrama yeteneğini gören kimya profesörü, onu yeni kurulan laboratuvarına asistan olarak işe aldı. Bu fırsat, genç bilim adamı için hayal bile edemediği bir şeydi ve kısa sürede işe koyuldu. Deneylerini öncelikle tartarik asit kristalleri üzerine yoğunlaştıran Pasteur, kısa sürede dönemin ünlü bilim adamları tarafından tanınan bir isim haline geldi. Bilim dünyasında adından söz ettiren Pasteur’ün Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen olarak atanması istendi. Bazı bilim adamlarının ve akademisyenlerin baskısına dayanamayan Bakanlık, aynı yıl Pasteur’ün üniversiteye (Strasburg) yardımcı doçent olarak atanmasına izin verdi.

Pasteur’ün bir diğer özelliği de çok kararlı olması ve boş işlerle vakit kaybetmemesiydi. Örneğin üniversitede çalışmaya başladığı ilk günlerde Rektörün kızıyla evlenmek istediğini açıklamış ve şu başvuru mektubunu yazmıştı; “Gizleme ihtiyacı hissetmiyorum, tamamen fakir bir insanım. Sahip olduğum tek şey kalbim, sağlığım ve adım. Benim geleceğim, eğer eğilimim zamanla değişmezse, kimyasal araştırmalara adanacak. Çalışmamdan beklediğim sonuçları alırsam ileride Paris’e yerleşmeyi planlıyorum. Beni kabul ederseniz, babam resmi evlilik amacıyla hemen Strasbourg’a gelecek.” Pasteur’ün mektubu olumlu karşılandı ve 1849’da hayatının her aşamasında kendisine destek olan Marie Laurent ile evlendi.

Pasteur’ün mutlu bir evliliği olan evliliği bir süre sonra çok trajik dönemler yaşadı. İlk önce dört çocuğundan üçünü bazı hastalıklardan kaybettiler ve kalan oğulları 1871’de henüz 20 yaşındayken Almanlar tarafından yakalandı. Bu acı olaylar nedeniyle tüm çalışmalarını bir kenara bırakarak oğlunu bekleyen Pasteur, Fransa’nın yenilgisiyle sonuçlanan savaşta cepheden kaçan askerler arasında oğlunu aramaya başladı. Pasteur’ün aramaları sonuç verdi, ancak oğlu ağır yaralandı. Bu olay onu o kadar derinden etkiledi ki, yıllar sonra Almanya’nın sunduğu başarı madalyasını bile kabul etmedi.

Louis Pasteur’ün Bilimsel Çalışmaları ve Buluşları

Louis Pasteur’ün tüm insanlığı etkileyen buluşlarından biri de fermantasyondur. Bu terim, bazı maddelerde meydana gelen farklı süreçleri ifade eder. Örneğin, üzümlerden fermantasyon yoluyla şarap elde edilir ve istenildiği zaman aynı işlemle sirkeye dönüştürülebilir. Ayrıca et ve yumurta içeren ürünler fermantasyon işlemi ile bozulabilir ve yenmez hale gelebilir. Bu işlemle üretilen şarap özellikle Fransa’da çok önemli bir konuydu ancak fermantasyonun ne kadar güvenilir olduğu konusunda yeterli bilgi yoktu. O zamanki teknikler her zaman istenilen sonuçları vermiyordu ve bazen şarap yerine sirke kullanılabiliyordu.

Fermantasyonla ilgili tüm bu kafa karışıklığı ilk olarak Pasteur tarafından bilimsel olarak incelenmiş ve yaptığı çalışmalar sonucunda “mikrop teorisi” tezini ortaya atmıştır. Bu teori bugün de geçerlidir. Mikrop fermantasyon teorisine göre doğadaki organik madde farklılıkları çıplak gözle göremediğimiz küçük canlılar tarafından yaratılır. Pasteur, bu canlıların ısı ile kontrol edilebileceğini gösterdi.

Pasteur’ün bir diğer önemli eseri de ipekçilik sektörünü büyük bir sorundan kurtarmış olmasıdır. Hasta ipekböcekleri genellikle sektörle ilgilenen kişilere zarar verirdi. İlgili kişiler Pasteur’den sorunu çözmesini istediler ve oda yoğun bir çalışmayla bu konuya odaklandı. Olayı farklı boyutlarıyla inceledikten sonra sağlıklı ipekböceklerinin yumurtalarını seçebilmek için yeni bir üretim teknolojisi yarattı. Pasteur’ün tüm çalışmaları ve başarıları zincirleme bir reaksiyon gibi birbirini takip etti. Kristaller üzerindeki çalışması onu “yaşamın gizemi” sorununa götürdü. Canlılar üzerine yaptığı çalışmalar onu mikrop teorisine kadar götürdü. Başlangıçta herkesin şüpheyle baktığı fermantasyon, Pasteur sayesinde artık kimsenin şüphe duymadığı bir süreç haline geldi.

Louis Pasteur’ün Kuduz Aşısını Buluşu

Kendiliğinden üreme denilen görüşe göre tırtıl, sinek, tenya, kurtçuk ve fare gibi canlılar uygun koşullarda kendilerini oluşturmuş olabilirler. Pasteur ise böyle bir oluşumu imkansız olarak nitelendirdi. Pasteur, çalışmalarını şarbonun yanı sıra şarbon, kan zehirlenmesi, kangren ve lohusa ateşi gibi hastalıklar üzerine yoğunlaştırdı. Bu çalışmaların en büyüğü ve belki de en önemlisi kuduz aşısıdır. Kendi dönemine kadar kuduz tedavisi çok ilkel yöntemlerle yapılıyordu ve bu yöntemler sadece hastaya zarar vermekten ibaretti.

Pasteur, insanlar üzerinde değil hayvanlar üzerinde test ettiği yeni buluşuyla 9 yaşındaki bir çocuğun hayatını kurtardı. Kuduz bir köpek tarafından birçok yerden ısırılan bir çocuğa eski ilkel yöntemler uygulanamazdı. Ailesinin mücadelelerine dayanamayan Pasteur, ilk kez aşısını bu çocuk üzerinde denemekten kendini alamadı ve çocuğun kurtuluşu gelecek nesiller için büyük bir müjdeydi. 28 Eylül 1895’te Fransa’nın Saint Cloud kasabasında vefat eden Louis Pasteur, yaşam felsefesini şöyle özetledi;

“Bilim ve barışın cehalete ve savaşa son vereceğinden hiç şüphem yok. Bence milletler yıkmak ve yok etmek için değil, yaşamı yüceltmek için birleşecek ve geleceğimizi bu uğurda mücadele edenlere borçlu olacağız.” Pasteur’ün hayatında arayış içinde olan her insan için etkili ve çarpıcı bir örnek vardır.


Louis Pasteur Kimdir? Louis Pasteur Hayatı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Carl Gustav Jung Kimdir? Carl Jung Kitapları, Sözleri ve Ödülleri

Carl Jung karmaşık ve duygusal olarak yüklü çağrışımlara inanan İsviçreli bir psikiyatrdır. Sigmund Freud ile işbirliği yapsa da onunla birçok konuda aynı fikirde değildi. Jung,...

Müziğin Babası Franz Joseph Haydn: Eserleri ve Hayatı

Klasik müziğin temel türlerinin yaratıcılarından birisi olarak kabul edilen Franz Joseph Haydn’ın ayrıca daha sonraki besteciler üzerinde de çok büyük etkisi oldu. Haydn’ın en...

Metin Güneş Kimdir? İş Adamı Metin Güneş Hakkında Merak Edilenler

İş adamı olan Metin Güneş hakkında merak edilen her şey içeriğimizde mevcut! Aslen Batmanlı bir iş insanı olan Metin Güneş, liseye kadar olan eğitimini...

René Descartes Kimdir? Biyografisi ve Sözleri

Filozof ve matematikçi René Descartes, varoluş için bir başlangıç ​​noktası tanımladığı için modern felsefenin babası olarak kabul edilir. René Descartes, önce 8 yaşında Cizvit...

Epikuros Kimdir? Felsefesi ve Sözleri

Epikuros (MÖ 342-270 civarı) bir Yunan filozofu ve Epikürcülük’ün kurucusuydu, ayrıca açık terapi filozoflarının ilki ve atom teorisinin savunucularından biriydi. Epikuros (Epikür)’ün doğduğu şehir kesin...