Cumartesi, Ekim 5, 2024

Mısır Piramitleri Nasıl Yapıldı: Onları Özel Kılan Nedir?

-

İnsanlığın mısır piramitlerine olan hayranlığını hepimiz biliyoruz. Yaklaşık 4.000 yıl önce yapıldığı bilinen bu şaheserlerin inşa süreci ise tam bir gizem kaynağı. Peki, mısır piramitleri nasıl yapıldı? İnşa sürecinde ne gibi zorluklar yaşandı? Uzaylıların inşa ettiğini iddia eden azınlık kısımdan olmadığınızı umarak, sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

Mısır piramitleri arasında en eski ve en büyük olanı, 146 metrelik yüksekliğiyle Büyük Giza Piramidi. Firavun Kufu ve yaverlerinin çalışmalarıyla inşa edilen bu piramidin nasıl yapıldığı günümüzde çözülemedi. Üzerinde çalışmalar yürüten arkeologlar, yapımını tam anlamıyla çözemeseler de yapım aşamasındaki bazı süreçlerle ilgili bulgular elde ettiler.

Bu piramidin yapımı sırasında piramidin tam güneyindeki taş ocağının, taşları piramitte kullanmaya hazır hale getirmek için kullanıldığı düşünülüyor. Piramitte kullanılan bu taşları yüzeyde bir şekilde sürüp, inşaata getirmek mümkün olabilir. Yani en azından mantığa sığıyor diyelim. Ancak sürecin devamında bu taşların, piramidin üst kısmına nasıl taşındığıyla ilgili en ufak bir fikir bile yok.

Piramitlerde Rampa Kullanılmış Olabilir Mi?

Bölgedeki arkeologların akıllarına gelen ilk mantıklı yol, bir rampa yardımıyla bu taşların üst seviyelere çıkarılmış olma ihtimaliydi. Makul bir tahmin gibi görünüyor, değil mi? Aslında değil, çünkü oldukça eğimli bir yüzey ve bu ağırlıktaki taşların (3 tona yakın bir ağırlık) bu eğimle çıkarılması pek de mümkün değil. En azından klasik bir rampa ile…

Piramit İnşasında Kullanılan İlginç Rampa

Araştırmalar bununla sınırlı kalmadı tabi ki, bölgenin doğusundaki bir çölde yapılan araştırmada bir taş ocağı bulundu. Bu taş ocağını ön plana çıkarmamızın sebebi, taş ocağının yakınlarında bulunan olağanüstü bir rampa sistemi. Oldukça dik yapıdaki bu rampanın sağ ve sol yanında merdivenler mevcut. Aynı zamanda yan kısmında,  içinde ahşap yapılı dev direklerin olduğu tahmin edilen delikler de mevcut. Ahşap direklerin binlerce yılı aşıp bugüne gelmesini beklemek biraz fazla olurdu bizce de.

Konuya dönecek olursak, çalışmayı yürüten arkeologların verilerine göre; bu rampa sistemi piramitlerin inşasından 500 yıl öncesine dayanıyor. Yani çok daha önceden geliştirilmiş bir sistem.

Benzer sistemler, antik yunan teknolojisinden de biliniyor aslında. Bu özel rampa bir kayanın oyulmasıyla yapıldığı için, Büyük Piramit’in inşasında kullanılmış olması pek olası değil. Yani antik Mısırlıların inanılmaz mimarisinin sırrı olan birçok düzenek hala sır gibi saklı.

Dünyada ünlü piramitlerin bulunduğu tek yer Mısır değil; Çin’de bulunan Beyaz Piramitler, Meksika’daki Ay Piramitleri, Azteklerin Güneş Pramidi gibi birçok ünlü piramit mevcut.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Güncel Finansal Hizmetler – Döviz Kuru, Faiz Oranları ve Kasko Bilgileri

Dolar kuru, döviz piyasasında dalgalanmaların en belirgin göstergelerinden biridir ve yurtiçindeki ekonomik faaliyetleri doğrudan etkileyen bir unsurdur. Küresel piyasalardaki gelişmeler, siyasi belirsizlikler ve iç...

Genç Odası Takımı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Genç odası, gençlerin hem kişisel gelişimine katkı sağlayan hem de dinlenme ve çalışma alanı olarak öne çıkmalıdır. Genç odası takımı seçerken göz önünde bulundurulması...

Masa Rezervasyon Sistemlerinin Restoran İşletmelerine Katkıları

Restoran rezervasyon sistemi, müşterilerin restoranlarda masa ayırtmalarını ve rezervasyon yapmalarını sağlayan bir yazılım aracıdır. Masa uygunluğunu ve oturma düzenlemelerini verimli bir şekilde yönetmek, hem...

Kiralık Villa Tatili Nedir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kiralık villa tatili demek, tatil için özel bir ev tutmak demektir. Bu evler genellikle tatil yapmak isteyen aileler ya da arkadaş grupları için çok...

2024 Yılının En Göz Alıcı Payetli ve Saten Tesettür Elbiseler

2024 yılı, moda dünyasında şıklığı ve zarafeti ön plana çıkaran elbise modelleriyle dikkat çekiyor. Bu yılın trendleri arasında özellikle payetli elbise ve saten elbise...