Pazartesi, Nisan 29, 2024

Tazmanya Kurdu Hakkında Bilgiler ve Özellikleri

-

Tazmanya kaplanı ve tilakin (thylacine) olarak da adlandırılan Tazmanya kurdu, aslında ne bir kaplan ne de bir kurttu, bir keseli türüydü ve tazmanya canavarıyla yakından ilişkili bir canlı türüydü. Bilinen son Tazmanya kurdu 1936 yılında ölmüş olsa da, resmi kayıtlarda yer almayan bazı gözlemcilerin bu canlıya zaman zaman rastladığı bildiriliyor. Canlının neslinin devam ettiğine dair somut bir delil yer almadığı içinse nesli tükenmiş olarak kabul ediliyor.

Tazmanya kurdu neslinin devam edip etmediği hakkında bilgiler hala oldukça kısıtlı, 80 yıldan uzun bir süredir hiçbir resmi kayıtta yer almıyor olması neslinin tükendiği düşüncesini destekliyor. Canlı ile ilgili çeşitli klonlama çalışmaları da yapıldı ancak herhangi bir sonuç çıkmadı.

Tazmanya Kurdunun Boyutları

Tazmanya kurdu, dünyanın bilinen en büyük keseli etoburuydu, boyutlarına gelecek olursak, 100 ila 130 santimetre uzunluğundaydı ve kuyruk, canlının uzunluğuna 50 ila 65 santimetre gibi bir uzunluk daha ekliyordu. 15 ila 30 kilogramlık ağırlıklarıyla Tazmanya kurdu, sarımsı kürklü köpeklere benziyordu. Vücutları boyunca siyah çizgileri ve ince, kemirgenlerin kuyruğunu andıran bir kuyruğu vardı.

Nerede Yaşarlar? Günlük Alışkanlıkları

img: Keseli kurt olarak da bilinen Tazmanya kaplanları, Tazmanya canavarı ile doğrudan ilişkili bir türdü.

Fosil kanıtları, tazmanya kurtlarının yaklaşık 4 milyon yıl önce ortaya çıktığını gösteriyor. Avustralya Ulusal Müzesi‘ne (NMA) göre, bir zamanlar Avustralya’da oldukça yaygın olan bu hayvan, yaklaşık 2000 yıl önce Tazmanya dışındaki bölgelerde tamamen yok oldu. Bunun sebebinin, geçmişten gelen dinozorlarla ettikleri rekabetten kaynaklandığı düşünülüyor. Modern insanlar canlıyı yalnızca Tazmanya bölgesine has olarak keşfettiği için, adını da Tazmanya kurdu koymayı seçtiler.

Kötü bir görünüme sahip olsa da, Tazmanya kaplanları aslında çok çekingen ve hatta korkak canlılardı. Avustralya’da çalışmalar yürüten ekiplere göre, çoğu zaman aniden şoka girerek ölürlerdi.

Araştırmacılar, Tazmanya kaplanlarının kokuyla av bulduklarını ve çoğunlukla geceleri avlandıklarını düşünüyor. Tek başlarına veya iki kişi olarak ava çıkmayı tercih ettiler. Oldukça sessiz olan bu yaratıklar, avlarını ve yırtıcıları ürkütmek için hırıltı benzeri sesler çıkarırdı.

Ne İle Beslendiler?

Tazmanya kurtları etçil bir canlıydı ve bildirildiğine göre, kanguru, koyun ve benzeri türleri avladıkları biliniyor, ancak bu hayvanların beslenme ve yeme alışkanlıkları hakkında çok az araştırma var. Encyclopedia Britannica’ya göre bu hayvanlar ağızlarını neredeyse 90 derece açabiliyordu. Bununla birlikte, Ağustos 2011 Journal of Zoology’de yayınlanan bir araştırma, Tazmanya kaplanının zayıf çenesi nedeniyle büyük ve güçlü avları öldüremediğini belirtti. Yazarlar, hayvanın küçük keseliler ve kemirgenler gibi çeşitli türleri yiyerek beslenme ihtiyacını karşıladığını düşünüyordu.

Tazmanya Kurdu Kaç Yıl Yaşar? Yavruları

Birçok keseli tür gibi Tazmanya kurdunun da kesesi bulunuyordu. Torbalarının açıklığı arka ayaklarına bakan kısımdaydı. Bir dişi, kesesinde 2 ila 4 yavruyu taşıyabiliyordu ve yavrular büyüdükçe, kese onların barınabileceği şekilde genişliyordu.

Tazmanya kurdu yavrusu yeterli derecede büyüdüğünde ise anneleri onları yuvaya bırakır ve avlanmaya giderdi. Tazmanya kurdunun doğada 5 ila 7 yıl yaşadığı düşünülüyor.

Nesilleri Tükendi Mi? Tartışmalar

Avustralya Ulusal Müzesi’ne göre, Avrupalılar bölgeye yerleştiğinde Tazmanya’da yaklaşık 5.000 tazmanya kurdunun olduğu tahmin ediliyor. Tazmanya Parkları ve Avustralya Yaban Hayatı Servisi’ne göre, 1830’da Van Diemens Land Co., her bir öldürülen tazmanya kurdu için belli bir ödül verileceğini söyledi ve 1888’de Tazmanya Parlamentosu, tazmanya kaplanının her bir ölüsüne 1 pound ödül verdi. Son vahşi Tazmanya kaplanı 1910 ile 1920 arasında öldürüldü. Bilinen son tazmanya kurdu olan Benjamin ise 1936’da Avustralya’nın Hobart kentindeki Beaumaris Hayvanat Bahçesi’nde esaret altında öldü. Bu, Avustralya hükümetinin hayvanı koruma altına almasından sadece 2 ay sonrasıydı.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği, Tazmanya kaplanlarını “soyu tükenmiş” olarak listeliyor. Bununla birlikte, son 100 yılda yüzlerce kez tazmanya kurdu görüldüğü iddiaları ortaya çıktı. Hiçbir somut kayıt (iz, fotoğraf veya video) bulunmadığı için iddialar kabul görmüyor.

Tazmanya Kurdu Klonlama Çalışması İle İlgili

Avustralya Müzesi’ndeki bir araştırma ekibi, bir Tazmanya kurdu klonlamak için 1999’da Thylacine Klonlama Projesini başlattı. Araştırma ekibi, 100 yıldan fazla bir süredir alkol içinde muhafaza edilmiş bir dişi tazmanya kurdundan doku örnekleri aldı. DNA’yı çıkarabildiler ve 2002’de tek tek genleri kopyaladılar. Ancak 2005 yılında araştırmacılar, DNA kalitesinin üzerinde çalışılamayacak kadar zayıf olduğunu belirlediler ve proje iptal edildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Dünyanın En Zehirli Yılanı Hangisidir?

Bu makalemizde Dünyanın en zehirli yılanı hangisidir sorusunun cevabını bulabilmek için detaylamasına bir inceleme hazırladık. Listemizdeki ilk 15 yılana biraz aşikar olabilirsiniz ancak top...

Yavru Kedilerde İshal: Ne Yapılmalı, Nasıl Geçer?

Yavru kedilerde ishal, kesinlikle sevimli değildir ve genellikle altta yatan başka bir sorunun işaretidir. Kum kabında, evin içerisinde veya vücuduna yapışmış ishal bulabilirsiniz. Bu...

Dünyanın En Tehlikeli 10 Hayvanı

Bu makalede Dünyanın en tehlikeli 10 hayvanı hangisidir sorusunu ve bu hayvanların özelliklerini en ince ayrıntısına kadar inceleyeceğiz. Hazırsanız, vahşi doğaya giriyoruz! Dünyanın her yerinde,...

Irklarına Göre Dünyanın En Zeki 10 Köpeği!

Birçok köpek komutlara göre oturup kalkabilir, ancak bu genelde köpekler için bir zeka belirteci değildir. İşler zekaya geldiğinde ise dünyanın en zeki köpeğini belirlemek...

Kılıç Dişli Kaplanlar Hakkında 5 Gerçek: Tarih Öncesi Bir Kedicik

1. Kılıç Dişli Kaplanlar Afrika Aslanının İki Katı Smilodon olarak da bilinen kılıç dişli kaplan Dünya’da yürürken yeryüzü bugün olduğundan çok daha soğuktu. Tabi Dünyamızda onunla...