Pazar, Eylül 15, 2024

Dünya Ne Kadar Büyük? Dünyanın Yarıçapı, En Yüksek ve Alçak Noktaları

-

Güneş sisteminin üçüncü gezegeni olan Dünya, güneş sistemindeki en büyük beşinci gezegendir; dünyamızdan, yalnızca gaz devleri Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün daha büyüktür. Dünya, iç güneş sistemindeki karasal gezegenlerinin en büyüğüdür, Merkür, Venüs ve Mars‘tan daha büyüktür. Peki, Dünya ne kadar büyük? Yarıçapı kaç km? Dünyanın en yüksek ve en alçak noktası neresi?

Dünyanın Yarıçapı, Çapı ve Çevresi

Dünyanın Yarıçapı

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’ne göre, Dünya’nın ekvatordaki yarıçapı 6.378 kilometre. Ancak, Dünya tam olarak bir küre olmadığı için kutup yarıçapı farklılık gösterir. Gezegenin dönüşü, ekvator bölgesinin hafif şişik olmasına neden olur. Dünyamızın kutup yarıçapı 6,356 kilometredir ve ekvator yarıçapıyla arasındaki fark 22 kilometredir.

Bu ölçümleri kullanacak olursak, Dünya’nın ekvator çevresi yaklaşık 40.075 km’dir. Bununla birlikte, kutuptan çizilen meridyen çevresi 40.008 km civarındadır.

Yoğunluğu, Kütlesi ve Hacmi

Dünya, güneş sistemindeki yoğunluğu en yüksek gezegendir.

NASA’ya göre Dünya’nın yoğunluğu santimetre küp başına 5.513 gram. Dünya, metalik çekirdeği ve kayalık mantosu nedeniyle güneş sistemindeki en yoğun gezegendir. Dünya’dan çok daha büyük olan Jüpiter, hidrojen gibi gazlardan oluştuğu için yoğunluğu daha azdır.

Dünya’nın kütlesi 6,6 sekstilyon tondur (5,9722 x 1024 kilogram). Hacmi ise yaklaşık 1 trilyon kübik kilometredir.

Dünyanın toplam yüzey alanı yaklaşık 510 milyon kilometre karedir. Yaklaşık yüzde 71’i su ve yüzde 29’u kara ile kaplıdır.

En Yüksek ve En Alçak Noktaları

Dünyanın en alçak noktası Mariana çukurudur

Everest Dağı, 8.848 metre ile Dünya’nın deniz seviyesinin üzerindeki en yüksek noktasıdır, ancak Dünya’nın en yüksek noktası değildir. Dünya’nın merkezinden en uzak olan yer. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’ne (NOAA) göre, Ekvador’daki And Dağları’ndan biri olan Chimaborazo Dağı’na ait. Chimaborazo, Everest’ten yaklaşık 3 bin metre daha kısa (deniz seviyesine göre) olmasına rağmen, bu dağ ekvator şişkinliği nedeniyle uzaya daha yakın bir seviyededir.

Yapılan çalışmalara göre, Dünya’nın en alçak noktası ise Pasifik Okyanusu’nun batısında yer alan Mariana Çukuru‘ndaki Challenger Deep. Deniz seviyesinin yaklaşık 11.034 metre altında olmasıyla keşfedilen en derin nokta olarak tanımlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Atmosfer Nedir? Atmosfer Katmanları ve Özellikleri

Atmosfer Nedir? Atmosfer, Dünya'yı çevreleyen gaz tabakasıdır. Yüzeye yakın olarak yoğunlaşan gazlardan oluşur ve Dünya üzerindeki yaşamı destekleyen önemli bir bileşendir. Atmosfer, canlıların solunumu, iklimin...

Hidrosfer Nedir? Hidrosferin Özellikleri Nelerdir?

Hidrosfer, dünyadaki tüm su kaynaklarını içeren bir terimdir. Dünya üzerindeki suyun toplam hacmi ve dağılımı anlamına gelir. Bu, okyanuslar, denizler, göller, nehirler, yeraltı suyu,...

Dünyanın En Sıcak Katmanı Nedir: Manto Hakkında 6 Gerçek

Dünyanın en sıcak katmanı olan Manto, yerkabuğu ile erimiş demir çekirdek arasındaki kalın, sıcak ve katı kaya tabakasıdır. Gezegenin kütlesinin üçte ikisini oluşturan manto (yani dünyanın...

Dünyanın Yedi Harikası Nelerdir? İsimleri, Özellikleri, Resimleri

Dünyanın Yedi Harikası İnsanlar yüzyıllar boyu, uzun zaman adından söz ettirebilecek, gelecek nesillerin hayran olacağı ve dahası tarih kitaplarında da adından bahsettirecek mimari yapılar vermek...