Pazar, Mayıs 19, 2024

Komparatör Nedir? Nasıl Kullanılır? Çeşitleri Nelerdir?

-

Ölçüm aleti olarak bilinen komparatör günümüzde oldukça ilgi çekmiş ve sık sık araştırılmaya başlanmıştır. Peki, aynı zamanda ölçüm saati olarak da bilinen bu Komparatör Nedir Ve Ne Gibi İşlevleri Vardır? İşte, bu merak konusudur. Komparatörün ne olduğundan tutun da ne gibi işlevlere sahip olduğundan ve aynı zamanda da nerelerde kullanıldığını bu makalede sizler için derledik ve hazırladık. Hadi gelin birlikte bakalım.

Komparatör Nedir?

Saat ve kadrandan oluşan Komparatör her alanda kullanılmakla birlikte aynı zamanda da ölçüm saati olarak da karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.

Ölçü saati olarak bilinen Komparatörün kullanıldığı alanlar daha çok ölçü farklarının anlaşılmasında ve geometrik biçim değişimlerinde kullanılan bir ölçüm aleti olarak kullanılır.

Son zamanların dikkat çekici ölçüm aleti olan Komparatörler,  araç parçalarının ölçümlerini yapmak için kullanılmakla birlikte aynı zamanda da araba parçalarının birbirlerine paralel olup olmadığını araştırırken,  araba parçalarının eksenleri de aynı doğrultuda olup olmadığını araştırır.

Komparatör Nerede Kullanılır?

Çok fazla seçeneği olan ve çokça kullanılmakta olan Komparatörler genellikle saat ve ayak kısmından oluşur. Geniş bir kullanım yelpazesi sunmakta olan Komparatörlerin nerede kullanıldığı aşırı merak konusu haline gelmiştir. Peki, Bu Komparatörler Hangi İşlevde Ve Nerelerde Kullanılır?

Hadi gelin birlikte inceleyelim.

Kamparatörün kullanım alanı oldukça geniştir ve ayrıca kullanım alanlarına baktığımızda ise, ölçü farklarının okunmasında ve geometrik biçim değişimlerinde kullanılır. Aynı zamanda ise doğrusal hareketin kontrolünde, yüksek kontrolünde ve son olarak ise dış çap kontrolünde kullanıldığını söyleyebiliriz. Birçok kontrolü de sağlama özeliğine sahip olan bu komparatörler daha çok salgı kontrolü, üretim kontrolü ve diklik kontrollerinde kullanılması ile birlikte değişik ve farklı kontroller sağlayabilen bir ölçüm aleti ya da ölçüm saati olarak karşımıza çıkar.

Komparatör kullanım alanları

Birçok kullanım alanı sunmakta olan komparatörler genellikle iş yerlerindeki iş tezgâhlarını ayarlamada yardımcı olurken, aynı zamanda da iş yerlerinde bulunan iş parçalarının ölçümlerinin ayarlanmasında büyük rol oynadığını söyleyebiliriz.  Komparatörler yüzeylerin eğrilik ve paralellerini ayarlamada da ön planda olur iken, iç ve dış derinliklerin kontrolünde büyük önem taşıyan bir ölçüm aletidir.

Komparatör Çeşitleri Nelerdir?

Ölçüm saati olarak kullanılan Komparatörler, iki çeşitli olarak karşımıza çıkar. Bu Komparatörler genel olarak tek ve çift yönlü olduğunu söyleyebiliriz.  İki yönlü olan Komparatörler daha çok kullanılmakta olsa da tek yönlüler de az çok kullanılmakta olan komparatörler türleridir.

Birçok çeşidi bulunan komparatörün çeşitlerine baktığımızda,

  • Salgı Komparatörü
  • Vida Komparatörü
  • Kalınlık Komparatörü
  • Derinlik Komparatörü
  • Boru Komparatörü
  • Kanal Komparatörü
  • İç Çap Komparatörü
  • Dış Çap Komparatörü

Salgı Komparatörü

Ölçüm noktasında oldukça hassas bir dereceye sahip olan Komparatörler, daha çok firmaların gelişiminde büyük rol oynadığı tartışılamaz bir gerçek olarak karşımıza gelir. Ölçüm noktasında son derece iyi bir konuma ulaşan ölçü saatleri olarak da bilinen komparatörler üretim faktöründe git gide ön plana çıktığı söylenebilir. Geniş ve farklı kullanım şekilleri ile karşımıza çıkmakta olan Komparatörler, üretim sektöründe özellikle de iç ve dış çap kontrolünü sağlamakla birlikte aynı zamanda da bu alanda sağlıklı çözümler sunulan çözüm aletidir.

Kaliteli ve son derece çözüm önerileri sunan Komparatörlerde salgın komparatörü büyük bir faktör özelliği taşıyarak genellikle iş yerlerinde bulunan iş tezgâhlarında farklı seçenekler sunularak üretilmiş olan ürünlerin periyodik olarak kontrolünün sağlanmasında salgı komparatörü rol alır.

Bu salgı komparatörü,  üretim sektöründeki sorunları giderme işlevi gören ve aynı zamanda da ürün kalitesini üst seviyeye taşıyan bir ölçüm cihazıdır.

Vida Komparatörü

Komparatörler arasında belki de en iyisi olan vida komparatörleri daha çok iç ve dış vida bölüm dairesinde kullanılır iken, aynı zamanda da diş dairelerinin tabanlarında kullanılmakta olan bir ölçüm aracı olarak karşımıza çıkar. İç ve dış çapına göre ayarlanabilen vida komparatörü de bu açıdan da başka komparatör türlerine benzer. İlk önce vidaya uygun komparatör seçilerek daha sonrasında ise mastarla komparatör ayarlanarak komparatörün ucuna örsler takılarak hızlı bir şekilde ölçüm yapılır.

Kalınlık Komparatörü

Kalınlık Kumpası olarak da bilinen Kalınlık Komparatörü, genellikle malzeme kalınlıklarını ölçmeye yarayan bir ölçüm aleti olarak karşımıza çıkar. Kalınlık Komparatörlerinin dijital ve analog olması şeklinde ikiye ayrılırken aynı zamanda da analog komparatör çeşitlerinde iki kol ve basma mandalından oluşur. Sıklıkla iç çap kontrolünde de ölçülen kalınlık komparatörü, çoğunlukla dijital olan komparatör şeklinde görülebilen türlerinin mevcut olabildiği gibi ekranda bulunan dijital okuyucu sayesinde ölçümlerin yapıldığı görülmüştür.

Kalınlık komparatörünün etkili bir şekilde ölçüm yapabilmesi için daha çok ölçüm yapıldığı alanda fazla oynatılmaması gerekir ve kalınlık ölçümlerinin yapıldığı zor alanlarda ölçümün alımını kolaylaştıran bir etkiye sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Çene yapısında bulunan parça yüzeylerinin dik olması şartı büyük önem taşır. Parça kalınlığının kalınlık kumpasından daha az kapanması gerektiğinden dolayı profillerde köşelerde bulunan çeneler hareket ettirilip oynatılırken aynı zamanda küçük değerler alınmalıdır.

Kalınlık Komparatörünün Kullanımı Nasıl Olmalı?

Kalınlık kumpası olarak bilinen kalınlık komparatörü kullanımı aşağıdaki şekildedir:

Kalınlık kumpasında mandalaya hızlı bir şekilde basılarak mandalının kolları açıldıktan sonra ise, iki kol arasında bulunan boşluğa ölçülecek olan parça yerleştirilir. Daha sonrasında ise,  kalınlık kumpası sabitlenmiş bir şekilde dijital olan kumpaslarda dijital ekrana yansımakta olan ölçü kullanılıp kaydedilirken analog kumpaslarda da okuma şekli diğer komparatör okuma şeklinde görülür.

Kalınlık kumpaslarından olan dijital kumpas iki türde görülerek karşımıza çıkar. Hadi gelin bu kumpas çeşitlerine bakalım.

Dijital Kalınlık Ölçüm Cihazı

Kalınlık kumpas çeşitlerinden biri olan dijital kalınlık ölçüm cihazı hem pille çalışan modelleri bulunur iken aynı zamanda da birçok batarya modeli şeklinde görülen ölçüm cihazı olarak karşımıza çıkar. Kollu olan dijital kalınlık ölçüm cihazları günlük hayatta ölçüm açısından oldukça büyük öneme sahip olmakla birlikte takılan okuyucu ile ölçüm değeri büyüyerek ekrana yansır.

Ultrasonik Kalınlık Ölçüm Cihazı

Kalınlık komparatörü olarak karşımıza çıkan ultrasonik kalınlık ölçüm cihazının çalışma prensibi olarak ultrason cihazına benzediğini söyleyebiliriz. Tek taraflı ölçümlerde daha çok kullanılan ultrasonik olan kalınlık ölçüm cihazı aynı zamanda metalde olmak üzere cam ve plastiklerin ölçümünde de bu kumpas ölçüm cihazı kullanılır.

Bu cihazda çene yapısı olmadığından dolayı kolay bir şekilde ölçüm yapılması sağlanan ultrasonik kalınlık ölçüm cihazının bir başlığının olması ile birlikte kablo gövdeye bağlanarak, jel sürülerek ölçüm yapılır. Aynı zamanda da pille ya da batarya ile çalışan modelleri mevcut olsa da diğer kumpas türlerine göre oldukça etkili çözümler sunduğunu belirtmek gerekir.

Komparatör Nasıl Kullanılır?

Kompatörlerin kullanımı zor olarak görünse de aslında bazit bir mekanizma şeklinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Komparatör ayağı sabitlendikten sonra, genel olarak istenilen yüzeye komparatör değdirildikten sonra komparatör ibresinin sıfırlanması gerekir.

Komparatörler İle İlgili Çalışma Kuralları

Komparatörlerde çalışma kurallarına baktığımızda, kesinlikle gres yağı ve özellikle de yağların değdirilmemesi özenle ifade edilirken aynı zamanda da silindiriktik işlemleri yapılırken küçük ölçüm aletleri yerine büyükleri tercih edilmelidir. Ve ölçü pimimin hareketi ters yönde olmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories