Pazartesi, Mayıs 20, 2024

Kriminoloji Nedir? Kriminolojinin Tanımı ve Örnekleri

-

Kriminoloji Nedir?

Kriminoloji, suçu kimin işlediğini, neden işlediğini, etkilerini ve nasıl önlenebileceğini incelemek de dahil olmak üzere suçun sosyal bir bakış açısıyla incelenmesidir. Sadece genel olarak suçun değil, suçun toplum üzerindeki etkisinin, suçun sebeplerinin ve suçu işleyen bireylerin incelenmesidir. Çalışmanın odak noktası, bireyleri suç işlemeye veya suç işlemeye iten şeyin ne olduğunu belirlemektir. Ayrıca belirli bölgelerde neden daha fazla suç işlendiğini veya suçun mağdurları nasıl etkilediğini de inceler. Suçlular, suçlar ve suç mağdurları ile ilgili her şey kriminoloji çalışmasında ele alınmaktadır.

Kriminoloji, geleneksel olarak insan davranışını, etkileşimini ve organizasyonunu inceleyen bir sosyoloji dalıdır. Bununla birlikte, felsefe, antropoloji, biyoloji ve psikoloji gibi diğer çalışma alanlarından araştırma ve kavramlarla da bağlantılıdır.

Kriminolog Nedir?

Kriminologlar, suçla ilgili çok çeşitli konuları inceler. Sadece suçun nedenlerini değil, aynı zamanda sosyal kökleri ve etkilerini de incelemeye kendilerini adamışlardır. Kriminolojinin nihai amacı, suçlu davranışın temel nedenlerini belirlemek ve bunu önlemek için etkili ve insani araçlar geliştirmektir. Bu hedefler, disiplin içinde, her biri sapkın davranışlarla ilgili farklı faktörlere bakan ve konulara en iyi nasıl yaklaşılacağı konusunda farklı sonuçlara varan çeşitli düşünce okulları üretmiştir.

Kriminologlar çalışmalarının ve araştırmalarının bir kısmını tek başlarına yapabilirler, ancak yerel, eyalet ve federal düzeyde kolluk kuvvetleriyle çalışarak çok zaman harcarlar. Günlerinin bir bölümünü bir ofiste bir suçlunun belirli davranış kalıplarını inceleyerek geçirebilirler veya sahada bir suçu soruşturmaya ve kanıt aramaya yardım edebilirler. Kriminologlar ayrıca olay mahalline gidebilir, tanıkları sorgulayabilir veya otopsilere katılabilirler. Temel görevleri şunları içerir:

  • Araştırma yapmak
  • Teoriler Geliştirmek
  • Olay Yerlerini İncelemek
  • Rapor Oluşturmak

Kriminolojik teoriler genellikle klasik, biyolojik, psikolojik veya sosyolojik kategorilere girer. Klasik teoriler, suç davranışını bireylerin bilinçli bir seçimi olarak açıklar. Biyolojik teoriler, bunun kısmen belirli kalıtsal biyolojik özellikler tarafından belirlendiğini iddia ediyor. Psikolojik teoriler, suç davranışını yetiştirme ve çocukluk deneyimleri gibi faktörlerin sonucu olarak açıklar. Sosyolojik teoriler, suçun çoğunlukla bir topluluktaki sistemik baskı ve gayri resmi sosyal kontroller gibi çeşitli faktörlerden etkilendiğini söylüyor.

Kriminoloji alanı, suça müdahale ve hem mağdurların hem de suçluların tedavisi dahil olmak üzere ceza adaleti sisteminde iyileştirmelere yol açabilir. Ayrıca toplum odaklı polislik gibi polis taktikleri ve uygulamalarında bazı ilerlemeler getirdi.

Kriminoloji Nasıl Çalışır?

Özünde, kriminologlar sapkın davranışın akla gelebilecek her yönünü incelerler. Bu, suçun bireysel kurbanlar ve aileleri, genel olarak toplum ve hatta suçlular üzerindeki etkilerini içerir.

Kriminolojinin kapsadığı belirli alanlardan bazıları şunlardır:

  • Suç sıklığı
  • Suçların yeri
  • Suç nedenleri
  • suç türleri
  • Suçların toplumsal ve bireysel sonuçları
  • Suça toplumsal tepkiler
  • Suça bireysel tepkiler
  • Devletin suça tepkisi

Kriminologlar suçu anlamaya, caydırmaya ve önlemeye yardımcı olmak için araştırma yapar ve verileri analiz eder. Ayrıca verileri eyleme dönüştürmeye yardımcı olmak için yürüttükleri araştırmaya dayalı teoriler geliştirirler. Bazı kriminologlar ayrıca ceza adaleti politikalarını ve prosedürlerini değerlendirir, geliştirir ve uygular.

Kriminolojide kariyer bol ve çeşitlidir. Alanda bir derece kazanmak, adli psikoloji gibi alanlarda akademik arayışlara veya ileri çalışmalara kapı açabilir veya bir ceza adaleti kariyeri için sağlam bir temel sağlayabilir.

Kriminoloji Bakış Açısı

İşte farklı disiplinlerin suça nasıl baktığına dair birkaç örnek:

  • Suça hukuk açısından bakıldığında, cezanın hangi koşullar altında uygulanabileceğiyle daha normatif bir şekilde ilgilenir;
  • Sosyoloji, gruplar ve sosyal ilişkiler ve bu ilişkiler içinde, örneğin gençlik gruplarında suçun nasıl meydana geldiği ile ilgilidir;
  • Psikoloji tamamen insan davranışları ve deneyimleriyle ilgilidir;
  • Biyoloji, yaşamın doğal temel koşullarıyla ilgilidir;
  • Ekonomi, örneğin, suç davranışının maliyetlerine ve faydalarına bakar;
  • Tarih şu sorularla ilgilenir: Son yüzyıllarda suçun seyri nedir? İnsanlar geçmişte suçlarla nasıl başa çıktı? Neyin suç sayıldığı konusunda herhangi bir değişiklik oldu mu?

Dolayısıyla bu disiplinlerin tümü suça kendi benzersiz bakış açılarını sunuyor. İlgilendiğiniz kriminoloji alanına bağlı olarak, bu disiplinlerin birçoğundan elde edilen içgörüleri kullanabilirsiniz.

Kriminoloji ve Ceza Adaleti

Kriminoloji Ceza Adaleti
Suç çalışmalarına odaklanır Suçu ele alan sistemlere odaklanır
Önemli miktarda araştırma ve analiz içerir Daha az miktarda araştırma ve analiz içerir
Teoriler geliştirir Teorileri uygulamaya koyar

Ceza adaleti ve kriminoloji kesinlikle ilişkili alanlardır, ancak aynı değildirler. Ceza adaleti, suçu ele alan sistemlerin uygulanmasına odaklanır. Buna kolluk kuvvetleri, adli sistem ve düzeltmeler ve hapishane sistemleri dahildir. Kriminoloji daha fazla araştırma gerektirirken, ceza adaleti daha fazla gerçek dünya uygulaması gerektirir.

Eğitim söz konusu olduğunda, kriminoloji öğrencileri genellikle araştırmaya, veri toplamaya ve analitik becerilere önemli miktarda zaman harcarlar. Kesin müfredat okullar arasında farklılık gösterse de, ceza adaleti öğrencileri genellikle adalet sistemi ve adalet sistemi hakkında bilgi edinmek için daha fazla zaman harcarlar.

Temel Çıkarımlar

  • Kriminoloji, suçun incelenmesidir ve sosyolojinin bir dalıdır.
  • Kimin suç işlediğini, neden işlediğini, etkilerini ve nasıl önlenebileceğini araştırmayı ve analiz etmeyi içerir.
  • Kriminolojinin amacı, suçlu davranışın temel nedenlerini belirlemek ve onu ele almak ve önlemek için etkili ve insani araçlar geliştirmektir.
  • Kriminoloji, ceza adaleti alanıyla ilişkilidir ancak aynı değildir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories