Perşembe, Ekim 10, 2024

Panterler Nasıl Hayvanlar? Panterlerin Özellikleri ve Panter Türleri

-

Panterler dışarıdan bakılınca ne kadar da sevimli hayvanlar gibi görünse de ne yazık ki doğanın en vahşi hayvanları arasında bulunmaktadır. Kedigillere ait olan panterler nasıl hayvanlar? Panterlerin özellikleri nelerdir? Dünyada ne kadar panter türleri bulunmaktadır? Panterler hakkında merak ettiğiniz her şeyi içeriğimizde bulabileceksiniz!

Panterler hızlı hareket eden hayvan grubundadır. Yırtıcılıkları ve doğadaki vahşililikleri ile de bilinen panterler arasında olan kara panterler genellikle sıcak bölgelerde hayatlarına devam etmektedir. İşte panterler hakkında merak ettiğiniz her şey:

PANTERLER NASIL HAYVANLARDIR?

Panterlerin öncelikle kedigillere ait bir gruba denk geldiğini söylememiz gerekiyor. Fakat bölgedeki insanlar hayvanların türlerindeki değişimlerden dolayı bu grup içerisindeki canlılara jaguar, lepoar gibi farklı isimler vermişler. Panterler de bu grubun bir üyesidir. Ve genellikle siyah ve beyaz olarak ikiye ayrılır. Kara panter ve beyaz panterler davranış olarak aynı özellikleri gösterirler. Ancak kalıtsal olarak bazı farklılıklardan dolayı renkleri değişkendir.

Panterleri genel olarak Amerika’nın yağmur ormanlarında görmek mümkündür. Aslında ormanlarda da yaşayabilirler. Ancak ormanlara dağ aslanları olarak adlandırılan pumalar daha hakimdir. Bu sebeple panterler yağmur ormanlarında yaşarlar.

PANTERLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Panterlerin şöyle tarihine baktığımız zaman panterlerin Latince ismi olan Panthera’dan bahsedildiğini söyleyebiliriz. Bu canlılar genellikle avlanarak beslenirler. Avlarına da her zaman sinsice yaklaşır ve karınlarını bu şekilde doyurur. Genellikle tek başlarına hareket ederler. Son derece yırtıcı ve vahşi hayvanlardır. Evcilleştirilemezler. Aslanlarla kıyaslandığında ise aslanlara göre kükreme özellikleri bulunmaz. Ancak yırtıcı ve hızlılık konusunda bizce aslanlardan daha ön plandadır.

Panterlerin özelliklerinden bahsettiğimiz zaman yırtıcılık, hızlı ve vahşi olmalarını kesinlikle arka planda bırakamayız. Panterlerin fiziksel özelliklerinden bahsetmemiz gerekirse kuyrukları da dahi olmak üzere ortalama 1.20 ile 1.80 m arasında boyları bulunmaktadır. Yükseklikleri ise 1.20 m kadardır. Kafaları aşırı büyük değildir. Ancak kemikleri çok sağlandır. Kulaklarının dışa dönüklüğü aynı bir kediyi andırabilir. Gözleri çok kesin ve sivri bakar. Çenesinin kuvveti ise kendinden katça büyük olan hayvanları bile parçalayabilecek sertliktedir. Dişleri ise çok kesinidir.

Panterlerin farklı bir özelliği daha bulunmaktadır. O da vücutlarında izleri olmayan tek kediler arasında bulunmaktadır. Çita ya da kaplanlar düşünüldüğünde vücutların derilerinde desenler bulunur. Bu dostumuzda derinin tamamen koyu renk olmasını sağlayan melanin hücrelerinin çok olması sebebi ile derileri siyahtır. Panterler neden siyahtır? Sorusunun cevabını bu şekilde verebiliriz.

PANTERLERİN DAVRANIŞLARI

Panterlerin davranışları, diğer kedigiller grubundaki canlılardan biraz daha farklıdır. Örnek vermek gerekirse panterlerin nadir de olsa kükreme yetenekleri vardır. Bu kükreme tabi ki aslanlardaki gibi değildir. Ancak panterlerin nadir olarak yaptığı kükremeyi aynı cinsteki puma ve vaşak yapamaz. Aynı zamanda bir dip not olarak söylememiz gerekiyor ki, puma panterlerden de çok sinsi bir hayvandır. Hatta ormanların hayaleti olarak da tanımlanabilir.

Panterler genellikle yalnız yaşarlar. Ancak aile olan panterler bir arada olur. Fakat bu durumda bile her biri kendi başına avlanır. Aile olanlar uzun süre boyunca bütünlüğünün bozulmaması için iletişim kurarlar.

KAÇ ÇEŞİT PANTER TÜRLERİ BULUNMAKTADIR?

Panter türleri yaşadıkları iklimleri ve bulundukları ortama göre farklılık gösterebilmektedir. Dünyada farklı iklimlerde yaşayabilen pek çok panter türü bulunmaktadır. Bu panterler arasında en tehlikeli ve yırtıcı olanı sizlerin de bildiği gibi kara panterlerdir. Siyah türdeki panterler nadir olarak gri olarak ya da benekli şekilde de karşımıza çıkabilir. Kara panterler avlarını gözlerine kestirdikleri zaman çok kısa süre içerisinde harekete geçer ve ele geçirirler.

NADİR GÖRÜNEN BEYAZ PANTERLER

Panter denilince herkesin aklına kara panter gelmektedir. Ancak doğada nadir de olsa beyaz panterler bulunmaktadır. Peyaz panterler aslında leopar ya da beyaz pumalardan çok da farklı değildir. Beyaz panterlerin oluşum sürecinde farklı olan tek şet albino olmalarıdır. Albinizm olarak da bilinen beyaz panterlerde genetik bir bozukluk vardır. Ciltte, gözde ve tüylerde renk veren melanin isimli maddenin üretilmesini engelleyen bir genetik bozukluk meydana gelmektedir. Bu durumun sebebi bölgesel ya da genetik kaynaklıdır. Beyaz panterlerin nadir olarak güneşe karşı hassasiyeti olabilir.

Albinzm dışında bir de beyaz panterlerin oluşmasına neden olabilen lösizm isimli bir bozukluk da meydana gelebilir. Bu panterlerde güneşe karşı bir hassasiyet görülmez.

PANTERLER NASIL BESLENİR? Ne Yer?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi panterler et ile beslenen avcılardır. Özellikle doğada maymun, koyun, geyik ya da antilop gibi hayvanları avlayarak karınlarını doyururlar. Karınlarını doyurdukları süre içerisinde 1 haftaya kadar açlık ile savaşabilirler. Bu sebeple açlıkla mücadele edebildikleri için diğer memelilere kıyasla daha uzun süre hayatta kalma olasılığı olan kedigiller arasında bulunmaktadır.

PANTERLERİN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Vahşi doğada yaşayan canlıların ömrünün çok fazla olmadığı bilinmektedir. Ancak panterlerin ömrü, kendilerini koruyabildikleri için fazladır. Kendilerine iyi bakan panterler ortalama 20 yıl kadar yaşayabilir. Bu durumu iklim, beslenme yaşadığı ortamın koşulları gibi pek çok kriter etkilemektedir. Panterlerin ömrü kısa gibi görünse de bir kedi ve bir köpekten daha fazla yaşayabildi bilinmektedir. Hayvanat bahçesi gibi esir altında yaşayan panterlerin ise ömrü 10 yıla kadar düştüğü bilinmektedir.

PANTERLERDE ÜREME VE ÇOĞALMA

Panterlerde üreme ve çoğalma diğer memelilerden de çok farklı değildir. Sperm ve yumurta bir araya geldikten sonra dişi panterlerde embriyo ve beraberinde yavru oluşmaya başlayacaktır. Panterler doğum yaptıktan sonra yavrularını diğer memeli canlılar gibi emzirecektir. Hayatta kalan erkek panterler dişilerle çiftleşebilmek için mücadele ederler. Dişi panterler hamile kaldıktan sonra ortalama 100 gün içerisinde doğum yaparlar. Doğum sonrasında anne panter yavrusunu hem eğitir hem de besler.

PANTERLER HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

Panterler çok vahşi ve yanlarına yaklaşılmayacak kadar saldırgan olmaları sebebi ile panterler hakkında bilgiler de çok fazla merak edilmektedir. Panterler hakkında ilginç bilgilerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kedigiller ailesine özgü yırtıcı bir türdür.
  • Panterler genellikle tek başlarına yalnız olarak takılmaktadır. Çoğu panter sürü psikolojisine hakim değildir.
  • Kiloları en fazla 60 kg’ya kadar çıkabilir. Kilosunun çok olmaması sebebi ile çok hızlı koşabildikleri bilinmektedir.
  • Panterlerin şaşırtıcı bir özelliği daha bulunuyor. O da aynı kedi gibi çeviklikle ağaçlara tırmanabilmeleridir.
  • Deniz seviyesinden 3 bin metre kadar yükseklikte de yaşayabilirler.
  • Doğada sulu ya da etli meyveleri de yiyebilirler.
  • Cins olarak türleri de bulunmaktadır. Hem siyah hem de beyaz panterler için melanin sorunu olduğu bilinmektedir.
  • Sanılanın aksine kara panterler yalnız bir tür değildir. Leopar ya da jaguardır. Panter gruplarının içerisinde aslan, kaplan, leopar ya da jaguar da bulunmaktadır. Ancak biz panter denilince hemen siyah olan türlerle bu canlıları ilişkilendiriyoruz.
  • Panterlerin siyah olmasının nedeni aslında bir gen mutasyonudur. Aydınlatmanın olmadığı yerlerde daha rahat hayatta kalabilirler.
  • Yavru üretimleri çok verimlidir. Genellikle yavrularının büyük bir kısmı siyah ya da kahverengi benekli olabilir. Ancak kahverengi benekli olanlar çok fazla görülmemektedir. Çoğu panterlerde siyah renk daha baskındır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories