Cumartesi, Mayıs 18, 2024

Rönesans Nedir? Rönesans Dönemi Nedenleri ve Sonuçları

-

Rönesans nedir? Rönesans kısaca, 14. yüzyılda İtalya’da ortaya çıkmış ve Avrupa geneline yayılmış, İtalyan ustalar Leonardo da Vinci, Michelangelo ve Raphael’in 16. yüzyıl sanatı ile zirveye ulaşan bir sanat hareketidir.

Bu makale, “Rönesans nedir, nerede başlamıştır” soruları hakkında genel bir bilgi sağlarken Rönesans devri ünlü insanlarını, önderlerini, destekleyen ailelerini, özelliklerini ele alıyor ve dönemin kültürüne etkileri üzerine özet bir analiz sunuyor.

Rönesans Dönemi Nedir? Özellikleri Nelerdir?

  • ‘Rönesans’ kelimesi, ‘yeniden doğuş’ anlamına gelen Fransızca bir kelimedir. İtalyada başlamış olan Rönesans’a inanan insanlar, Antik Yunan ve Roma’nın klasik modellerini yeniden yaratmaya çalışıyorlardı.
  • Rönesans dönemi, klasik ve modern dönemi tanımlayan boşluk olan Orta Çağ’ın bir sonraki çağıydı. Genellikle Karanlık Çağ olarak damgalanan Orta Çağ dönemi, bazı yıllarda Kara Ölüm gibi kıtlık ve salgınlarla karakterize edildi.
  • 14. yüzyılda İtalya’da hümanizm felsefesi ortaya çıkmaya başladı. Hümanizm, insanın evrenin merkezi olduğunu ve sanat, edebiyat ve bilimdeki tüm insani başarıların dikkate alınması gerektiğini vurgular. İnsanlar Tanrı’nın iradesine güvenmek yerine yeteneklerine göre hareket etmeye başladılar.
  • 1450’de Johannes Gutenberg’in hareketli matbaa icadı, Avrupa’da iletişim ve yayıncılıkta devrim yarattı. Sonuç olarak, Francesco Petrarch ve Giovanni Boccaccio gibi hümanist düşünürlerin yayınları basıldı ve seçkin insanlara dağıtıldı.
  • Ayrıca Doğu ile Batı arasındaki ticaretteki büyüme Rönesans için zemin hazırladı.

Rönesans Tarihindeki Ünlü İnsanlar

  • Zengin kültürel tarihin sanat yoluyla ortaya çıkışı, zengin vatandaşlar ve ailelerin gelişmekte olan sanatçıları desteklemesiyle İtalya’nın Floransa kentinde başladı. Bu hareketin tanınmış destekçileri arasında Medici ailesi de vardı. Aynı zamanda bu ailenin varlığı, “Rönesans neden İtalya’da başladı” sorusunun da cevabıdır.
  • Medici Evi olarak da bilinen Medici ailesi, 12. yüzyılda Floransa’ya göç eden Caffaggiolo’nun zengin bankacılarından oluşan bir ailedir. 13. yüzyılda Floransa’daki en zengin ve güçlü aile haline geldiler ve ailelerinden dört Papa çıkarttılar: Leo X, Clement VII, Pius IV ve Leo XI. Dahası, sanatı ve beşeri bilimleri finanse ettikleri biliniyordu.
  • Medici ailesinin güçlü üyeleriyle Rönesans hareketi kısa süre sonra İtalyan şehirleri Venedik, Milano, Bologna, Ferrara ve Roma’ya yayıldı. 15. yüzyılda, Rönesans fikri Fransa’ya ve Avrupa’nın diğer bölgelerine yayıldı.
  • Rönesans dönemi bilim adamları arasında Nicolaus Copernicus, Andreas Vesalius, Galileo Galilei ve Leone Battista Alberti vardı.
  • Rönesans’a hakim olan en ünlü entelektüellerden bazıları arasında Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, William Shakespeare, John Milton, William Byrd, Niccolo Machiavelli, Giotto, Dante, Thomas Hobbes, Nicolaus Copernicus, Galileo Galilei, Rene Descartes ve Erasmus vardı.
  • 16. yüzyılın sonunda, Keşif Çağı, Bartolomeu Dias, Christopher Columbus, Vasco da Gama ve diğer bilinen kaşifler tarafından yapılan yelken keşifleriyle ortaya çıktı.
  • 16. yüzyılın ilk yarısında, bir dizi siyasi olay Rönesans tarafından yönlendirildi ve etkilendi. Roma Altın Çağı’nın başlangıcı, II. Julius’un yeni papa olarak atanması ile başladı.
  • 1509’da İngiltere’de VIII. Henry iktidara gelirken, Fransa 1515’te I. Francis tarafından yönetildi. 1530’da Charles V Kutsal Roma İmparatoru oldu. Bundan önce, 1527’de V. Charles, VIII. Henry ve Aragonlu Catherine’in daha sonra İngiltere Kilisesi’nin kurulmasına yol açan feshini önlemek için Roma’yı kovdu.
  • 1558’de İngiltere’nin Altın Çağı Kraliçe I. Elizabeth’in taç giymesiyle başladı . İki yıl önce V. Charles, İspanyol tahtından feragat etti ve II. Philip devraldı.

Rönesans ve Reform Nedir

Rönesans’ın Protestan ve Katolik reformları üzerinde çeşitli etkileri oldu.

  • Hristiyan liderler, yeniden düzenleyip güncel filolojik ilkelere göre yeniden tercüme ettikleri ve yeniden yorumladıkları Kutsal Yazılara geri döndüler.
  • Ortaçağ efsaneleri ve batıl inançları, yeni kritik yöntemlerle donanmış Rönesans tarihçileri tarafından patlatıldı. En iyi örnek, Lorenzo da Valla’nın (1405-1457) sahte Konstantin’in Bağışını ifşa etmesidir.
  • Rönesans özgürlük duyarlılıkları, Kilise gibi otoriter sosyal yapılarla çarpıştı. Yazarlar, dini yozlaşmayı ve ikiyüzlülüğü keskin bir şekilde hicvediyorlardı.
  • Rönesans yazarları (Petrarch ve Erasmus örneklerdir), Protestan ve Katolik reformcuların yaptığı gibi skolastik teolojiyi hor gördüler.
  • Rönesans’ın genel amacı, klasik biçimi Hristiyan inancıyla birleştirmekti. İnsanların Hristiyanlığı yeniden görmelerine yardımcı oldu. İnancı güçlendirmek ve dini tacizleri eleştirmek için kullanıldı.
  • Rönesans’ın eğitici bir görevi, laiklerin arasında okumayı ve çalışmayı teşvik etmekti. Protestan ve Katolik reformcular, Hristiyan eğitimini iyileştirmenin değerini kabul ettiler.

Sanat, Kültür ve Mimari

  • Düşmeye başlayan kurumlardan biri de Katolik Kilisesi oldu. Din yine de önemliydi ancak yeni dinler ve düşünce biçimleri tartışılıyordu. Martin Luther, Katolik Kilisesi’nden kopmuştu ve Protestan dinini Avrupa’ya yayıyordu.
  • Klasik Roma kültürünün canlanması, 13. yüzyılın sonlarında İtalya’da proto-Rönesans döneminde su yüzüne çıktı. Petrarch ve Boccaccio gibi İtalyan entelektüeller, eski Yunan ve Roma dilini ve değerlerini yeniden canlandırdı.
  • Floransalı ressam Giotto, insan vücudunu fresklerde sunmak için yeni bir teknik tanıttı. Eserleri arasında Assisi, Roma, Padua, Napoli ve Floransa’daki katedrallerin dekorları vardı.
  • Yüksek Rönesans döneminde, Michelangelo, Leonardo Da Vinci ve Raphael gibi ustalar görsel sanatlara egemen oldu. Nihai Rönesans Adamı olarak da bilinen Da Vinci, Mona Lisa, The Virgin of the Rocks ve The Last Supper gibi eserleriyle tanınıyordu.
  • Ressam olmasının yanı sıra, Michelangelo, Yüksek Rönesans’ın önde gelen heykeltıraşlarından biriydi. En iyi parçaları arasında Pietà ve David vardı. Ayrıca Sistine Şapeli’nin tavanını kaplayan fresk yapmakla görevlendirildi.
  • Rönesans ustalarının en küçüğü Raphael, Michelangelo’nun Sistine Şapeli’nde çalışırken üç yıl boyunca üzerinde çalıştığı Atina Okulu adlı tablosu ile tanınıyordu.
  • Rönesans sanatının en yaygın konuları arasında Meryem Ana’nın dini imgeleri ve dini ritüeller vardı.
  • Sanatçılar genellikle bir loncanın üyeleriydi ve zengin ailelerden orta sınıf ailelere kadar geliyorlardı.

Rönesans’ın Reddi

  • Ticarette Rönesans hareketi, Columbus’un Amerika’yı keşfetmesinden sonra 1500’lerde yavaş yavaş azalmaya başladı. Akdeniz’deki ticareti etkileyen Atlantik’te yeni ticaret yolları kuruldu ve bu da İtalya’ya büyük kar getirdi.
  • 16. yüzyılda İtalya, Fransa ve İspanya gibi komşu krallıklar tarafından tehdit edildi. 1527’de, Kral II. Philip’in hükümdarlığı altında, İspanyol ordusu Roma’yı yağmaladı ve sonunda İtalya’yı yönetti.
  • Almanya’da Martin Luther, Katolik Kilisesi’ne itiraz eden Reformu yönetti. Sonuç olarak, İtalya’daki Katolik Kilisesi gerçek bir krizle karşı karşıya kalırken Protestan Kiliseleri ortaya çıktı. Buna karşılık Katolik Kilisesi Engizisyonu uygulayan Karşı Reformu başlattı. Engizisyon, İtalya’daki akademisyenlersanatçılar ve bilim adamları da dahil olmak üzere Katolik Kilisesi’nin öğretileriyle çelişen herkesi tutukladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Mimar Sinan’ın Yaptığı Birbirinden Önemli Camiler

Eserlerleriyle Çağları Aşan Deha: Mimar Sinan Osmanlı mimarisinin zirve noktası; Koca Sinan. Yaşadığı dönemden günümüze yaptığı eserlerle ışık tutan, muazzam mimari dehası sayesinde günümüzde dahi...

Michelangelo’nun “Adem’in Yaratılışı” Tablosunun Gizli Anlamı

Michelangelo’nun Adem’in Yaratılışı tablosu dünyanın en ünlü sanat hazinelerinden biri olarak bilinir. Tablo, Sistine Şapeli’nin tavanının bir kısmını oluşturan bir fresk resmidir ve Michelangelo’nun...

Kübizm Nedir? Kübizm Ne Demek? Kübizm Akımı

Kübizm Ne Demek? Kelime Anlamı Nedir? İspanyol ressam Pablo Picasso ve Fransız ressam Georges Braque’ın öncülüğünde başladığı genel olarak kabul edilen Kübizm, 20. Yüzyılın en etkili...

Sürrealizm Nedir? Sürrealist Ne Demek?

Sürrealizm Ne Demek? Kelime Anlamı Nedir? Fransızca ‘Super-Realism’ yani ‘Gerçek Üstü veya Gerçek Ötesi’ anlamına gelen ‘Sürrealizm’ kelimesi, ilk defa Fransız avangard şair Guillaume Apollinaire tarafından 1903’te...

Vincent Van Gogh’un Şaheseri: Yıldızlı Gece Resmi Hakkında Her Şey

Yıldızlı Gece Resmi, dünyanın en tanınmış sanat eserlerinden biridir ve onu kafeterya duvarlarında, kupalarda, tişörtlerde ve birçok yerde görebilirsiniz. Orijinal Yıldızlı Gece Tablosunun şöhreti öyle...