Perşembe, Mayıs 9, 2024

21. Yüzyılın En İyi Uzay Filmleri (Şimdiye Kadarki)

-

Bu yıl; teste tabi tutulması gereken bir dizi yeni insanlı araç ve nihayet yerden kalkmak için lanse edilen birkaç uzay turizmi projesi ile uzay yolculuğu için bir dönüm noktası olabilir. Onlarca yıldır kurguyla tasvir edilen bir geleceğe doğru bir adım… Bu en iyi uzay filmleri listemizde Star Wars veye Star Trek gibi alt hikayelere odaklanan filmler yerine baş rolün uzay olduğu filmleri derledik. Sonra neden Star Wars yok demeyin…

2001: Bir Uzay Macerası (1968)

İkonik açılışından HAL 9000’in yükselen dehşetine kadar, Stanley Kubrick’in 1968 destanı, onu takip eden bilim kurgu ve uzay sinemasının büyük bir kısmının tonunu belirleyen son derece etkili anlarla doludur. Kubrick, insan evrimini etkiliyor gibi görünen garip bir uzaylı monolitini araştırmak için Jüpiter’e bir yolculuğu ilgilendiren öykü üzerinde bilim kurgu yazarı Arthur C Clarke ile birlikte çalıştı. Film bir dizi özel efektin öncülüğünü yaptı ve dört Oscar’a aday gösterildi.

Yaratık (1979)

Ticari bir uzay gemisinin mürettebatını gemide korkunç bir uzaylı yaratığın olduğunu keşfettiklerinde ortaya çıkan kaosu takip ediyor – Richard Branson’ın Virgin Galactic sonunda yerden kalktığında dikkatli olması gereken bir şey, belki de. Sigourney Weaver, ikonik anlar ve korkunç protezlerle dolu iki saatlik gergin bir gerilim filminde Ripley rolünde. Bir dizi devam filmi ve spin-off’ları da yayınlanan bir uzay başyapıtı.

Apollo 13 (1995)

1970’de Ay’a yapılan başarısız bir görevin sürükleyici dramasını anlatan Apollo 13 Tom Hanks, Kevin Bacon ve Gary Sinise gibi usta isimlerle beyaz perdeye indi. Yönetmen Ron Howard, filmi olabildiğince özgün kılmak için büyük çaba sarf etti, oyuncu kadrosunu eğitmek için NASA’nın yardımını istedi ve hatta yerçekimsiz ortamda daha gerçekçi hissettirmek için azaltılmış bir yerçekimi uçağında çekim yaptı.

Ufuk Faciası (1997)

Event Horizon gemisi, gizemli bir şekilde ortadan kaybolduğunda Proxima Centauri’ye doğru bir görevdedir. Yedi yıl sonra, Laurence Fishburne tarafından oynanan Kaptan Miller ve ekibinin araştırmaya gittiği bir imdat sinyali yayınlıyor. Oraya vardıklarında, geminin tüm sakinlerini ölü buluyorlar. Hayatta kalanlar kaçmaya ve bu gücün Dünya’ya gelmemesini sağlamaya çalışırken mürettebat üyeleri tek tek ölüyor. Film kan, vahşet ve ölümle dolu olsa da hayranlar hala yeni bir film için yönetmen Paul WS Anderson’a yalvarıyorlar.

Solaris (2002)

George Clooney, 1972 tarihli orijinalin bu yeniden yapımında yabancı bir gezegenin yörüngesinde dönen bir uzay istasyonuna çağrılan klinik psikolog Chris Kelvin’i oynuyor. İstasyona vardığında iki ölü mürettebatla karşılaşıyor. Hayatta kalan mürettebat, karşılaştıkları sorunlar konusunda ona hiçbir şey söylemiyor, ancak Kelvin ertesi sabah uyandığında yanında ölü karısının bir kopyasını buluyor. Mürettebatın tamamı, sevdiklerinin yok edildiklerinde yeniden ortaya çıkan bu kopyalarından rahatsız oluyor. Bu, neyin gerçek neyin olmadığı sorusudur. Bu kopya insanlar bir lütuf mu yoksa lanet mi?

Gün Işığı (2007)

Danny Boyle’un uzayda hayatta kalma katliamının sonlarına doğru, gerilim ve derinlik arttıkça film müziği ezici bir hal alır. Ekranda görsel flaşlar ve distorsiyonlar hızla ilerlerken kamera döner ve eğilir. Galli elektronika kıyafeti Underworld’ün çalışması olan skor, ani bir sakinlik anına kadar yükselir ve yükselir. Bu, Killian Murphy’nin canlandırdığı Çapa’nın Güneş’e dokunduğu zamandır. Film boyunca Boyle, Güneş ve Tanrı arasındaki bağ üzerinde yoğun bir şekilde düşünüyor ve onun ezici fiziksel ve ruhsal varlığının çok gerçek bir duygusunu yaratıyor. Nihayetinde kötü adamı ve kahramanlarının çoğunu çıldırtan şey, bu yüce güçtür.

Ay (2009)

Duncan Jones’un ilk yönetmenlik denemesi, ‘uzayda mahsur kalmış’ kinayesinin etkileyici bir yansıması. Hikaye, halüsinasyon görmeye başladığında ayın karanlık tarafında üç yıllık helyum madenciliğinin sonuna yaklaşan Sam Bell’i anlatıyor. Ton açısından diğer birçok uzay filminden ayrı duran ıssız, duygusal bir film – eleştirmenler sinematografiyi ve başrol oyuncusu Sam Bell’i sevdi.

Yerçekimi (2013)

Alfonso Cuarón’un uzay mekiği patlayan bir uydudan enkazla vurulduktan sonra yörüngede mahsur kalan ilk kez astronotu (Sandra Bullock) konu alan gergin ve kafa karıştırıcı filmi Gravity için özel efektlerin hazırlanması üç yıl sürdü. Mekik ekibinin komutanı olarak George Clooney’i kadrosunda barındıran film, tüm zamanların en iyi uzay filmlerinden birisi olarak anılıyor.

Yıldızlararası (2014)

En iyi uzay filmleri denilince belki de bir çoğunuzun aklına gelen ilk film… Evren büyük. Ve Yıldızlararası, diğer tüm filmlerden daha fazla bunu hissettiriyor. Bu, insanın hayatta kalmasıyla ilgili bir hikaye, aynı zamanda kozmosun hayranlık uyandıran, ürkütücü güzelliğine dair anlayışımıza bir övgü. Kimilerine göre asrın en iyi filmi, kimilerine göre ise fantezi. Kim ne derse desin, bizim bu listedeki ikinci favorimiz Nolan’ın bu başyapıtı.

Marslı (2015)

Andy Weir’in Mars’ta mahsur kalmış bir astronotun bilim yüklü hikayesi, ana karakter Mark Watney’nin uzun ve ayrıntılı iç diyaloğu nedeniyle izleyenlerin ilgisini bir hayli çekiyor. İzleyicilerin düşük yer çekiminde patates yetiştirmenin zorlukları hakkında derinlemesine bilgilendirmek zor bir görevdi, ancak yönetmen Ridley Scott bunu başardı. Dünya ekibi, Watney’i kurtarmak için Dünya’nın yerçekimini kullanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Mars Gezegeni: Özellikleri ve Kısa Bilgiler

Mars Gezegeninin Özellikleri Yörünge Eksantrikliği: 0,093 Ortalama Yörünge Hızı: Saniyede 24,1 Kilometre Ekliptiğe Yörünge Eğimi: 1.85 Derece Genel Kütle: 6.42 x 10 23 Kilogram (Dünya’nın Genel Kütlesinin 0.11’i) Ekvator Yarıçapı: 3.394...

İç Dış Gezegenler Ve Alt Üst Gezegenler Hangileridir?

Güneş Sisteminde bulunan gezegenler yörüngelerinin Güneş’e uzaklıklarına göre ve yapılarına göre olmak üzere iki çeşitte sınıflandırılırlar. Bu sınıflandırmaların kısa tanımı ise Üst-Alt gezegenler ve...

En Çok Sevilen Türk Kadın Oyuncular

Ülkemizde dizilerin yeri her zaman bir başka! Dizi sektörü özellikle pandeminin etkisi ile daha fazla talep gören bir sektör haline geldi. Son dönemlerde de...

Satürn Gezegeni: Özellikleri ve Kısa Bilgiler

Satürn Gezegeninin Özellikleri Yörünge Yarı Büyük Eksen: 9.54 Astronomik Birim (1.427 Milyon Kilometre) Yörünge Eksantrikliği: 0,054 Günberi: 9.02 Astronomik Birim ( 1,349 Milyon Kilometre) Aphelion: 10.05 Astronomik Birim (1.504 Milyon...

4. Boyut Nedir? Uzay-Zaman Kavramına Derin Bakış

Bulunduğumuz konumu belirlemek için sadece üç sayının yeterli olduğu üç boyuta aşinayız. Bu boyutlar: boylam, enlem ve yükseklik. Algıladığımız kadarıyla; uzunluk (1. boyut), genişlik...