Pazar, Mayıs 19, 2024

Balatta Gezilecek Yerler ve Balat’ı Avcunuzun İçi Gibi Bileceğiniz Bilgiler

-

Balat’ta gelmek istediğiniz zaman kafanızda sizleri düşündürecek bir çok soru olur. Acaba balata nasıl gidilir ulaşım yolumu bulabilir miyim? Balata bir şekilde geldiniz balatta gezilecek yerler neresi? Tahmin ettiğinizden daha fazla turist görünce balatta gezilecek kiliseler var mıdır acaba? Balatta sabahtan beri geziyorum bir Türk kahvesi veya soğuk bir şeyler içmek için balatta gidilecek kafeler nerede nasıl bulabilirim gibi çok fazla soru kalıplarının yer aldığını tahmin edebiliyorum. Sizler için bu sorular gidermeye çalışırken balatta fotoğraf çekilecek yerler veya fotoğraf çektirebileceğiniz yerlerden de bahsetmeden geçmeyeceğim.

Yüz yıllar boyunca tarihe tanıklık eden birçok medeniyete ev sahipliği yapmış eski İstanbul semti olan Balat, ismini Rumca da kullanılan “palation” yani saray kelimesinden almıştır. Balat Bizans’ın Osmanlıya direnemeyen uçsuz bucaksız surları, çan seslerine karışan ezan sesleri ve altın boynuz olan halice açılan daracık sokakları Avrupa birliğinin kültürel miras olarak kabul ettiği yenilenen asırlık yapıların bulunduğu tarihi bir semttir.

Balata Nasıl Gidilir Ulaşım

İstanbul’un sokak kültürü ve mahalle kültürünün halen korunabildiği nadir semti olan balat, son dönemde balata nasıl gidilir ve balat nerede sorularını çevrelerine sormaya başladı. Bunun sebeplerinden biri de popülerliği olmasıdır. Bundan 10 sene önce belki balat nerede diye sormaya gerek duyulmazdı. Bu kadar emin konuşmamın nedeni 24 senedir balatta doğup büyüdüğüm içindir. Şu dönemlerde oldukça misafir kabul eden balat esnafı ve balatta yaşayan insanlar bu kalabalığa alıştılar artık. Balat’a nasıl gidilir sorusunu merkezi yerleri seçerek sırasıyla şu şekildedir ;

  • Taksimden “55T” Numaralı otobüse binerek Balat veya Fener durağında inerek ulaşabilirsiniz.
  • Eminönü’nden sırasıyla “99″ – “99A”- “36CE”-“44B” gibi Alibeyköy ve Eyüp‘ten geçen otobüslere binerek ulaşabilirsiniz.
  • Üsküdar’dan vapura binerek önce Eminönü daha sonra otobüsle devam ederek balata ulaşabilir veya Üsküdar’dan kalkan vapur ile Balat İskelesinde inebilirsiniz.
  • Kadıköy’den Eminönü vapuruna binerek aktarmalı olarak 99, 99A,36CE,44B VE 336CE isimli otobüslere binerek balat-fener durağında inerek ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Metrobüs: Metrobüs duraklarından herhangi bir durakta binerek Ayvansaray durağında indikten sonra 500m yürüdükten sonra balata ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Marmaray kullanacak olan ziyaretçiler için Sirkeci Marmaray durağında inip Eminönü otobüs terminalinden otobüse binerek balata ulaşabilirsiniz.

Balatta Gezilecek Kliseler

Tarih kokan ve tarihi yaşantısıyla bilenen balatta kiliseler önemli bir ziyaretçi çekmektedir. Her dinden ve kültürden insanların bir arada yaşadığı nadir semtlerden olan balatta gezilecek kiliseler fazlasıyla mevcuttur. Faaliyette olan kiliselerin yanı sıra restorasyon çalışması devam eden kiliselerde bulunuyor. Fener Rum Patriği her sene yaz aylarında düzenlenen denizden haç çıkarma etkinliği düzenler. Aktif bir şekilde ibadetlerine devam eden farklı dine mensup insanlar bir anda çan sesi duyabilirken aynı zamanda camiden yükselen ezan sesiyle karşılaşabilir.

Vlaherna Meryem Ana Kilisesi

Bu kilisenin diğerlerinden ayıran en önemli özelliği pazar günü ayinini cuma günü yapan dünyada tek Hristiyan kilisesi olmasıyla bilinir. Bu farklılığın temeli 13yy ‘da bir efsaneye dayanır. Avarlar topluluğu Bizans ordularını sürekli yenilgiye uğratmış, Kafkasya’dan Macaristan’a kadar uzanan bir bölgede güçlü bir devlet olmuşlar fakat İstanbul’u 617 ve 626 yıllarında iki defa kuşatmalarına rağmen bir başarı elde edememişlerdir. Son kuşatmada bir cuma günü İstanbul tam düşecekken gökyüzünde Meryem ana göründüğü söylenip sonrasında fırtına yağmur sel gibi doğal felaketler sonucu Avar topluluğu başarısız olmuştur.

Aya Dimitri Kilisesi

İsmini Atatürk’ün doğduğu Selanik şehrinin koruyucusu olan Selanikli Aziz Dimitri’ye ithaf edilmiş kilisedir. Balatta yer alan Aya Dimitri kilisesi Selanik’e göre biraz daha küçüktür. Dünyaca ünlü olan Selanik’te bulunuyor fakat balatta gezilecek kiliseler listesine yazılması gerekir. İnsanların ibadetlerini gerçekleştirdiği kilise haftanın belirli günleri ziyarete açık oluyor.

Ayvansaray Panayia Balino Kilisesi

Ülkemizde İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alırken Balat-Ayvansaray arasında yer almaktadır. 1500’lü yıllarda inşa edilen kilise bir yangın sonrası 1700’lü yıllarda tekrardan inşa edilmiştir. Restorasyon süreci sonucu kilise dikdörtgen bazilika planlı yapılarak bünyesinde bulundurduğu Ayios Menas Ayazması bulunmaktadır. Haftanın belirli günleri ziyaretçilerine açıktır. Ne yazık ki bizim gittiğimiz zaman kapalıydı ve sizlere gösterebileceğimiz bir resim çekemedik.

Balat Surp Hreşdagabet Ermeni Kilisesi

İstanbul’un fethinden sonra Ermenilere devredilen sitenin kaderi ne yazık ki yangınlarla yazılmış bir kilisedir. Tarihin bir çok döneminde yangınlara maruz kalarak zarar gören kilise 1692 yılında ilk kez yanmıştır. Daha sonra çıkartılan ferman ile tekrar restore edilen kilise 1729 yılında balatta çıkan bir yangından kurtulamamıştır. Daha sonra 2.mahmutun fermanı ile tekrar inşa edilen kilise o günden bu yana kadar ibadete açılmıştır. Ziyaretçilerini bekleyen kilise ‘de ayazma ve bazı insanlara ait kemiklerde sergilenmektedir. Kilisenin içinde yaşayan bir ermeni topluluğu da vardır. Ayrıca balatta resim çekilecek yer arıyorsanız burada ibadet ederken ve papazların giydiği kıyafetleri giyerek resim çekilebilirsiniz.

Ioannes Prodromos

Sahil kenarına yakın balat parkının içerisinde yer alan kilise ne yazık ki restorasyon görmemiştir. Bundan dolayı kaynaklanan aşınma, yıpranma ve çürüme gibi durumlarla karşı karşıya kalmıştır. Sadece dışarıdan görebileceğiniz kilise ibadete açık değildir.Mimari olarak bir evi anımsatan kilisenin bir bahçesi ve içerisinde yerin altına inen geçitlerin olduğu söyleniyor.

Sveti Stefan Kilisesi

Balatta gezilecek kiliselerin başlarında yer alan Sveti Stefan Kilisesi veya diğer bir adıyla Bulgar Kilisesi, Balat-Fener arasında yer alan parkın içerisinde yer alıyor. Sahil manzarası yanı sıra dış mimari ile balatta fotoğraf çekilecek yerler arayan insanların uğrak noktası olmuştur. Uzun bir restorasyon gören kilise Bulgar Eksarhhanesine bağlıdır. İçerisinde hediyelik eşyalar satılarak bağışta toplanıyor. Genellikle rehber eşliğinde gezen turistlerin peşine takılarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz. İçerisinde 2 kat bulunan kilise içeride fotoğraf çekmesi yasak olduğu söylensede yetkililer bu konuda inisiyatif kullanabiliyor.

Metroloji Kilisesi

Metroloji kilisesi balat ile fener arasındaki caddenin üzerinde yer alıyor. Geniş bir araziye sahip olsa da ne zaman inşa edildiği hakkında kesin ve net bir bilgi bulunmamaktadır. Efsaneye göre Ayasofya’nın yapıldığı dönemde yaptığı söyleniyor. Anlam veremediğim bir şekilde ziyaretçilere sıcak bakmıyorlar. Bununla birlikte çok fazla ziyaretçi kabul etmiyorlar. İçeriye girmeyi deneyebilirsiniz. İçerisinde anıt olarak bir ağaç yer almaktadır. Kiliseye giriş için kapı açıksa içeri girebilirsiniz aksi taktirde bir muhatap bulamayabilirsiniz.

Kanlı Kilise

Bu kilise kanlı kilise olarakta bilinmektedir. Moğolların tarihine göre Azize Meryem Kilisesi olarakta bilinmektedir. Osmanlı döneminde camiye döndürülmeyen Rumların ibadetine bırakılmış Bizans Döneminden kalma tek kilise olma özelliği vardır. Kısa bir şekilde tarihine değinecek olursak Bizans imparatoru olan Maurikios’un öz kızı olan Prenses Sopatra ve can dostu Eustolia tarafından İstanbul’un beşinci tepesinde inşaatına başlatılarak ibadete açılmıştır.Fakat haçlı seferleri ardından tarih sahnelerine adı yazılan Latin imparatorluğu zamanında manastır yıkılmıştır. Daha sonra tekrardan Bizanslıların eline geçince Georgios Akropolites’in kayınpederi olan İsaakios Doukas, aynı bölgede tek katlı basit bir manastır yaptırmıştır.

Fener Rum Patrikhanesi

İstanbul’un Fatih sınırları içerisinde yer alan balatta gezilecek yerler , balatta gezilecek kiliseler ve son olarak balatta fotoğraf çekilecek yerler sorularının en güzel cevabı olarak eşsiz bir manzarası ve mimarisi bulunmaktadır. İstanbul’un fethi sırasında Bizanslıların korktuğunun aksine Fatih Sultan Mehmet tarafından şefkat ve merhamet edilerek ibadet etmeleri koruma altına alınan ve her türlü bakımı üstlenilmiştir. Balat halkının çok iyi bildiği ve bulmakta zorlanmayacağınız bir kilisedir. İçerisinde bir lise de bulunmaktadır. Aktif olarak ibadete açık olarak ziyaretçilerini ağırlayan kilise de fotoğraf çektirmek isteyenler biraz yokuş çıkarlarsa eğer güzel ve eşsiz fotoğraflar ortaya çıkartabilirler. Daha önceki senelerde ziyaretçi akınına uğramadığı için bazı keşfedilmemiş yerleri bulunurken ne yazık ki ziyaretçi akınından ve çevre halkına verilen rahatsızlıktan ötürü bazı yerleri çit ile kaplamışlardır. Lütfen gittiğiniz zaman çevrenizde yaşayan insanları rahatsız edecek hareketlerde bulunmayınız. Balatta gezilecek kiliseler de olmazsa olmazların arasındadır.

Ayios Yeorgios Patriklik Kilisesi

600 senesinden bu yana Ekümenik Patriklik’in merkezi olan Ayios Yeorgios’un kilisesi, patriklik’i hibelerin yaşadığı bu manastır Patrik 2.Mattheos’un patriklik döneminde Ekümenik Patriklik’in merkezi olmuştur. Kilisenin içersinde yaşayan insanlar bulunurken geniş bir araziye sahiptir. Mimarı yapısı içi ve dışı insanın gözlerini kamaştırmakla kalmıyor adete kendine çekiyor. Aktif olarak ayinler düğünler ve ibadetler gerçekleştiriliyor. Girişte güvenlik görevlileri bulunmaktadır. Şansınız var ise ayine denk gelebilirsiniz ve bunu tecrübe edebilirsiniz. Eğer ki gittiğinizde ayin veya düğün yok ise güvenlik görevlilerinden bilgi alabilirsiniz. İçerisinde fotoğraf çekmek serbesttir. Sizlere tavsiye olarak içeride yer alan broşürleri alıp okuduktan sonra kiliseyi gezmeniz olacaktır.

Balatta yer alan gezilecek kiliseleri bitirdiğinize göre balatın sokaklarında bir kahve veya bir şeyler yemek isteyebilirsiniz. Balat’ın popüler olması ile beraber bir çok girişimcilik projesi olarak konsept cafeler hizmet vermeye başladı. Gözlemeden pankek’e , Türk Kahvesinden Dünya kahve çeşitlerine kadar ürün ve hizmet barındıran bir çok cafeler bulunur. Sizler için balatta gidilecek cafeleri şu şekilde sıraladık ;

Balatta Gezilecek Yerler

Naftalin Cafe

Fenere doğru giderken veya Cibali tarafından gelirken karşılaşacağınız cafelerin gözde isimlerinden olan Naftalin cafe, eski dizi olan cennet mahallesinde kahvehane olarak kullanılmıştır. Zamanla restore edilip cafeye çevrilmiştir. Sosyal medyada fotoğraf paylaşmayı veya fotoğraf çekmeyi sevenlerin zamanla uğrak yeri haline gelmiştir.

Tütün ürünleri kullananlar için sokak kaldırımlarına kurulmuş masalar bulunmaktadır.
Sokak havasında yiyecek ve içecek tüketebilirsiniz.
Fotoğraf tutkunları için fotoğraflık bir alan. Özellikle akşam saatlerinde gitmenizi tavsiye ederim.
Hemen yanı başında ve çevresinde cafeler ve sokak arası olduğu için ses ve gürültüye maruz kalabilirsiniz.
Menü fiyatları olarak ortalamanın biraz üstünde fiyatları bulunmaktadır.
Yer bulma konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız gerekebilir.

Sevda Gazozcusu

Birçok gazoz çeşidi bulunan ve eski yapısıyla dikkat çeken bir işletmedir. Balat’ı gezerken biraz serinlemek isterseniz gazozunuzu almayı unutmayın. Çarşının içinde ve agora meyhanesinin yanında bulunmaktadır. Balatta gezilecek yerler gezi turunuzda serinlemek için buraya uğramalısınız.

Molla Aşkı Cafe

Balat-Fener ve Haliç’in eşsiz manzarasını görebileceğiniz tek mekân konumundadır. Balat-Fener arasında bulunmamaktadır. Buraya gelmek için Balat sokaklarından yukarıya doğru çıkmanız gerekir. Ne de olsa balatta gezilecek yerler başlıklı gününüzün amacı bu olsa gerek. İsim olarak sorabilir veya tabelaları takip edip bulabilirsiniz.

Kariye Pembe Köşkü

Molla aşkı tepesinden çıktığınız zaman yol üstünde bulunan ve Kariye müzesinin yanında bulunan bir işletmedir. Kariye müzesi restorasyon döneminde olduğu için kapalı bulunmaktadır. Temiz havası ve esen rüzgârlar eşliğinde çay kahve sohbetleri yapabileceğiniz bir yerdir.

Midyeci Zübeyir

Midye severler, Balat’ta gidilecek cafeler arasında daha önce hiç duymadığınız , midyelerin tadına baktığınızda vazgeçemeyeceğiniz keşfedilmemiş bir tat olan midyeci Zübeyir, Balat’ta daha önceden tezgah satışlarına devam ederken zamanla müşterileri tarafından çok beğenildiği için satışları iyi olduğu için bir işletme açmıştır. Bir sokak köşesinde tezgahtan bir marka olmak, gerçekten büyük bir başarı. Balatta gezilecek yerler keşfinizi kısa bir ara verip midyenin tadına bakmalısınız.

Pan-Cake House Cafe

Adındanda anlayacağınız üzerine Pan-kek severlerin Balat’ta gezilecek yerler arasında yer alması gayet doğal. Balat’ta yer alan kafelerin orta kısımlarında bulunan kafede menü fiyatları olarak ortalamanın üstünde bir fiyata sahiptir.

İncir Ağacı Kahvesi

İnstagram üzerinde Balat’ta gidilecek yerler ve balatta gidilecek cafeler arasında en çok görebileceğiniz resimlere sahip olan incir ağacı kahvesi, Balat’ta popülerlik zirveye çıkmadan önce bir evdi. Daha sonra kafeye çevrilerek müşterilerine hizmet vermeye başlamış. Çok sevilmesinin nedeni ise renkli merdivenleri ve şemsiyelerin arasında çok güzel fotoğraf kareleri çıkmasıdır.

Dimitri Kandemir Cafe

17 ve 18 yüzyıllarında yaşamış olan Osmanlı devletine bağlı boğdan eyaletinin beyi Rumen asıllı tarihçi yazarın evi olan yer zamanla restore edilip cafeye çevrilmiştir. Eski yapılarının içerisine cafe düzeni yapılarak birçok ziyaretçi çeken yerde keyifli sohbetler edebilirsiniz.

Popstel Cafe

Balat’ta gezilecek yerler olarak teras deniz ve gökyüzü manzaralı bir yer arıyorsanız Popstel kafe tam size göre. Deniz manzarası bir yandan diğer tarafta ise Fener Rum Patrikhanesinin eşsiz mimarisi tam karşınızda olacaktır. Balat’ta gidilecek yerler ve balatta gidilecek cafeler listenize burayı eklemezseniz çok şey kaybedersiniz. Menü fiyatları olarak ortalamanın bir tık üstü fiyatlara sahip olsa da o ortama verilecek ücretlerle müşterilerine hizmet vermektedir.

Nest Cafe ( Dora Cafe )

Balat’ta gezilecek yerler isimli gezi rehberinize vadelerden başlandığımızda ilk göreceğiniz cafelerden biridir. Balat tarafından girişte sizi karşılayacak olan Dora Cafe, kaldırıma çıkartılmış ahşap masa ve sandalyeler ile müşterilerine sıcak bir ortam hazırlamışlar. Üstelik işletmeciler o kadar sıcak kanlı ki saatlerce sohbet edebilirsiniz. Ayrıca kafede bulunan dora (köpek) sizi korkurtmasın. Dışarıdan baktığınızda belki korkabileceğiniz bir köpek olabilir fakat kendini 5 tane çocuk sahibi bir annedir. Kendisini de sevdiriyor. Kafenin menülerine gelince Balat’ta yer alan kafelerin arasında en ideal fiyatlara sahip olan kafesidir.

Kat Kat Balat

Fener Balat gezilecek yerler arasında Fener girişinde sizleri karşılayacak adındanda anlaşılacağı üzerine 3 katlı bir cafe olan kat kat Balat, sizlere her katında farklı tatlar sunmayı misyonu haline getirmişler. En üst katında ufak bir balkonu bulunan, orta katta ise Balat’ın vazgeçilmez cumbalı evlerin balkon görevi gördüğü oturma alanı bulunuyor. Menü fiyatları ise sizlere ortalama bir fiyat sunmaktadır.

BrewCoffe’sWork

Kahve severlerin Balat’ta kesinlikle gitmesi gereken bir yer olan Brewcoffe’sWork , dünyada yer alan bir çok kahve çeşidini menüsünde barındırıyor. Sigara kullanıyorsanız eğer sokak tarafında yer alan kafelere oturmanız gerekiyor. Sigara dumanından rahatsız olan biriyseniz eğer içeride oturabilirsiniz. Menülerdeki hayatları ele alırsak Starbucks’ta yer alan fiyatlarla birebirdir.

Şehrengiz Cafe

Balat’ın kafelerinin bitiminde yer alan kafemiz Balat’ta yer alan kafeler arasında büyüklüğü en geniş olan ikinci kafedir. Geniş bir kafe sevenler için birebirdir. Menü fiyatları ortalama bir fiyattadır.

Karaköy Kahvesi

Balat-Fener arasında yer alan parkın içerisine kurulmuş evinizin bahçesindeymiş gibi hissedeceğiniz bir kafe ortamı düşünün. İçerisinde salıncakta saklanabilir , nargile içebilirsiniz veya 101 okey gibi masa oyunları oynayabilirsiniz. Masa oyunları için ayrı bir bölüm oluşturulmuştur. Menü fiyatlarına gelmeden önce akşam üstü Karaköy kahvesini güzelleştiren ışıklandırma sistemini fotoğraflayabilirsiniz.Menü fiyatlarına gelince Balat’ta yer alan balatta gidilecek cafeler olarak ortalama fiyatları alınırsa biraz pahalı olabilir.

Okyanus Cafe

Balat sahil kenarında yer alan Balat’ta gezilecek yerler arasında film izleme ve pofuduklarla konfor sağlayan tek kafedir. Akşam üzerine doğru saatler yaklaşınca rastgele bir açıyorlar. İsterseniz pofuduklarda isterseniz salıncakta sallanarak bu dakikaların keyfiniz çıkartabilirsiniz. Menü fiyatları olarak ortalama bir rakama sahiptir. Ayrı yetten kafenin çalışanlarından biri kahve falı bakmasını biliyor. Rica ettiğiniz taktirde size yardımcı olacaktır. Merak etmeyin bu durumdan haberdar olan kafe sahibi bu personelin fal bakması için izin vermiş. Çalışanın işinden olmasına engel olmazsınız.

Sago Cafe

Balatta son dönemlerde açılan yeni işletmelerden sayılan sago kafe, daha çok dondurma ve çeşitleri üzerine müşterilerine hizmet vermektedir. Şirin bir işletme olan sago cafe, Balat’ta gidilecek kafeler arasında yer alıp sizi serinletecektir.

1200 Derece

Balatta ne kadar konsept cafeler olabilir ki demişsinizdir. Sizlere 1200 derece cafesinden bahsetmem gerekir. İçerisinde bir atölye olan cafe düşünün. Camı işleyebildiğiniz hem çocuklar için hem de yetişkinler için atölye bulunuyor. Vitray Atolyesi , Çocuk Atölyesi ve Cam Figür Atölyesi bulunuyor. Başvuru formunu doldurarak bu etkinliğe katılabilirsiniz. Aynı zamanda bu atölyelerden çıkan ürünlerin satıldığı kendilerine ait bir site de bulunuyor. Bu figürleri satın almak için günü birlik Atölye sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Çikolata Değirmeni

Gastronomi alanında iddaalı ürünleri olan çikolata değirmeni balatta gezilecek yerler arasında yer alıyor. Balatta gezmek için geldiyseniz araba ile gelmenizi tavsiye etmem. Otopark problemi ile karşılaşabilir ve Balat’ın dar sokakları arasında bunalabilirsiniz. Menü fiyatlarına gelince gayet makul ortalama bir seviyede fiyatları bulunuyor.

Pavita Cafe

Balatta her çeşit mutfak ile ilgili ürünler bulabileceğinizden bahsetmiştim. Türk mutfağımız en sevilen ürünlerinden olan mantı burada sizler için ev yapımı olarak müşterine hizmet veriyor. Küçük tatlı ve şirin bir dükkan içerisinde mantı yemek isterseniz pavita cafeye girmemezlik yapmayın.

ArtLocalIst

Bir çok arkadaşımdan aldığım yorum şu oldu. “Kahvenin güzelliğinden fotoğraf çekemedim.” Kahvesi bir çok ziyaretçi tarafından çok beğenilen ArtLocalIst, balatta gidilecek cafeler arasında. Bir kahve içmeden gitmeyin derim.

Balatta Fal Bakan Cafeler

Eski mistik havası ve tarihi kültürü sebebiyle tarot falı, su falı ve kahve falı olarak fal bakan bazı cafeler balatta yer alıyor bu cafeler sırasıyla şu şekildedir ;

  • Mistik Cafe
  • Sago Cafe
  • Nest (Dora Cafe )
  • Karaköy Kahvesi
  • Okyanus Cafe

Balatta Çekilen Diziler ve Filmler

  • Cennet Mahallesi
  • Çukur
  • Recep İvedik Serisi
  • Kolpaçino
  • G.D.O Karakedi
  • Acı Hayat
  • Ezel
  • Adanalı
  • Doğduğun Ev Kaderindir
  • Suskunlar
  • Hakan Muhafız

Balatta Nerede Fotoğraf Çekilir

Renkli Evler

Fotoğraf severlerin ilk aradıkları yerlerden olan kiremit caddesindeki Renkli Evler, gerçekten çok güzel fotoğrafların ortaya çıkmasına olanak sağlıyor. Balatın içerisinde yer almayıp daha çok kiremit caddesinde yer alır. Buraya gitmek için Cennet Mahallesinin çekildiği yere gitmeniz gerekir. Daha sonra göreceğiniz yokuşu çıkmanız gerekiyor. Yokuşun sonuna doğru sağ tarafınızda bulunuyor. Balatta fotoğraf çekilecek yerler sorusuna en büyük

Fener Rum Patrikhanesi

Burada çekebileceğiniz fotoğraf açıları çok fazla yer alıyor. Sosyal medyada gördüğünüz resimleri bilemem fakat sizler için güzel bir kaç yer biliyorum. Öncelik olarak yokuşu çıktığınız zaman Fener Rum Lisesinin önünde bir fotoğraf çekebilirsiniz. Daha sonra balatta fotoğraf çekilecek yerler olarak farklı renklerle boyanmış evlerin kapılarının bulunduğu bir yokuş daha bulunuyor. Buraya gitmeniz için Fener Rum Patrikhanesi içinde yer alan liseyi geçip yukarıya doğru devam etmeniz gerekiyor. Ardından sağ tarafınızda bir yokuş daha yer aldıktan sonra o bölgede fotoğraf kadrajınızı belirleyebilirsiniz.

Renkli Balat Evlerinin Kapıları

Balatta fotoğraf çekilecek yerler listemizde yokuşlardan bahsettiğimin farkındayım biraz yorucu olabilir ama bunun sonunda mükemmel fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Balatta bulunan Fener Rum Patrikhanesine çıkan yokuşu tamamlamadan sol tarafa doğru yönelip 3 dakika yürüdükten sonra karışınıza çıkan renkli evleri görebilirsiniz. Burada fotoğraf çekebilirsiniz.

Stefi Stefan (Bulgar Kilisesi)

Sahil tarafında yer alan kilisenin bahçesinde fotoğraf için çok güzel bir yer bulunurken aynı zamanda kilisenin iç kısmındaki mimarisi ile fotoğraf çekilerek arka planda güzel bir manzara yakalayabilirsiniz. Sahil taraflarına inerseniz eğer balatta fotoğraf çekilecek yerler olarak buraya uğramalısınız.

Nostajik Cafeler

Yukarıda bahsettiğim cafelerin bir çoğu fotoğraf çekmek için gerçekten çok güzel yerler. Bu cafelerde fotoğraf çekebilirsiniz. Tamamen sizin yaratıcılığınıza bağlı bir durum.

Popstel Balat

Benim en beğendiğim ve manzarası en güzel olan balatta fotoğraf çekilecek yerler arasında birinci sıraya koyduğum Popstel Balat, balatın merkezinde yer alıyor. Bir yandan Fener Rum Patrikhanesi görebilirken arka tarafında Haliç’in manzarasını görebilirsiniz. Burada şahane fotoğraflar ortaya çıkartabilirsiniz.

Merdivenli Yokuş

Bulunduğu bölgede yokuşlar olsa da bu sefer o yokuşu çıkmanıza pek gerek yok. Balatın cafelerinin bulunduğu bölgeye biraz uzak kalsa da yürüyeceğiniz en fazla 10 dakikadır. Farklı renklerle boyanmış merdivenlerde fotoğraf çekebilirsiniz.

Molla Aşkı Teras

Burada fotoğraf çekmek isterseniz eğer Balattan biraz uzaklaşmanız gerekebilir. Fakat buna deyeceğine eminim. Bir yandan deniz manzarası bir yandan Balat’ın içerisinde yer alan bina ve alanları görebiliyorsunuz. Yüksek bölgede olduğundan dolayı sıcak yaz aylarında serinlemek isteyen için biçilmiş kaftan.

Ayios Yeorgios Patriklik Kilisesi

Balatta bulunan kiliselerin bir çoğu mimarı olarak çok alıcı güzelliktedir. Balatta fotoğraf çekilecek yerler olarak kiliseleri ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Yuvarlak Evli Sancaktar Yokuşu

Fener Rum Patrikhanesine giderseniz eğer burada fotoğraf çektirmelisiniz. Yuvarlak yapılan mimarisi ile hem sokak görüntüsü alabilir hem de haliç’i kadrajınıza sığdırabilirsiniz. Hatta ünlü rapçi “Şanışer” burada bir freestyle olarak şarkı söylediği tatlı bir orkestra eşliğinde bir video bulunuyor.

İncir Ağacı Kahvesi

Renkli merdivenleri ve renkli şemsiyeleri ile renkli bir fotoğraf ortaya koyan bu bölge fotoğraf sevenlerin ve düğün fotoğrafı çektirmek isteyenlerin uğrak noktası haline gelmiştir.

Rengarenk boyalar ile boyanmış Evler

Nest ( Dora Cafe ) ‘nin hemen yanı başında olan bu evler balatta fotoğraf çekilecek yerler arasında son dönemde ortaya çıkan yerlerdir. Cafeye gelenler burayı gördükleri zaman fotoğraf çekerken kahvelerini ve yemeklerini soğutabiliyor.

Çukur

Son dönemlerde Show Tvde yayınlanan çukur isimli diziyle tanınan yerin gerçek ismi loncadır. Popüler olmasıyla birlikte ismi de değişip çukur olarak anılmaya başlanmıştır. Semtte yaşayan insanların çukur bölgesini soranlardan bıkkınlık gelecek derecede ünlüdür. Balat bölgesinden Ayvansaray bölgesine doğru giderken sokak arasında bulunmaktadır. Orada yaşayanların ekmek kapısı haline gelmiştir. Çukur dizine ait eşyalar satılmaktadır. Diziyi izleyenler ve sosyal medya sürekli gördüğümüz resimleri balatta gezilecek yerler ve balatta fotoğraf çekilecek yerler başlıklı yazılarımızda sona eriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

İstanbul’da Gezilecek Yerler: Gezmeye Değer Gizli Cennetler

İstanbul'da Gezilecek Yerler İstanbul, Türkiye'nin en büyük ve en büyüleyici şehirlerinden biridir. Bu kalabalık metropolde, farklı semtler ve bölgelerde keşfedilmeyi bekleyen birçok yeni deneyim sizi...

Ankara Gezilecek Yerler | Ankara’da Gezilecek Yerler

Ankara, Türk gezginlerle birlikte Ankaralıların da biraz ihmal ettiği, buna karşılık yabancı gezginlerin daha iyi tanıdığı bir kent. Bir başkent olmasından kaynaklanan biraz resmi...

Lizbon’da Gezilecek En Güzel Ve En Popüler Turistik Yerler

Portekiz'in başkenti ve en sevilen şehri olan Lizbon, pastel tonlu evlerin sıralandığı büyüleyici kıvrımlı, engebeli, Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla ünlüdür. Şehir aynı zamanda modern, hareketli...