Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Kredi Kartına Yatırılan Fazla Para Nasıl Geri Alınır?

-

Kredi Kartına Yapılan Fazla Ödeme İadesi: Karta Yatırılan Fazla Parayı Geri Alma

Günümüzde artık kredi kartı kullanmayan neredeyse yok gibi! Bozulan ekonomiyi ancak kredi kartları kullanarak günü kurtarmaya çalışan vatandaşlar bir de ay sonunda kartlarını ödemeye çabalıyor. Kredi kartlarına yapacağınız ödeme fazla olduğu zaman ne olacak? Bu durumu nasıl çözebileceğiz? Kredi kartına yapılan fazla ödeme iadesi oluyor mu? Gelin birlikte bakalım.

Kredi kartına yatırmanız gerekenden fazla para yatırdığınız zaman nasıl geri alabileceğinizi düşünüyorsanız doğru yerdesiniz. Kredi kartına yatırılan fazla parayı geri alma rehberi ve merak edilenler içeriğimizde!

KREDİ KARTINA YAPILAN FAZLA ÖDEME İADE ALINIR MI?

Kredi kartına fazladan ödeme yaptıysanız endişe etmeyin. Ödemeyi geri alabilirsiniz. Paranızı kaybettiğinizi ve bankanın el koyduğunu düşünüyorsanız paniklemeyin. Parayı banka borcuna yatırmış olsanız da yasal olarak size ait olduğunu unutmayın. Kartınıza yatırmış olduğunuz fazla parayı geri iade almak için yapabileceğiniz 2 seçeneğiniz var.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM HARCAMALARI İÇİN KULLANABİLİRSİNİZ

Kredi kartına yatırdığınız fazla ödemeler kredi kartı bakiyenize eklenecektir. Bu şekilde yapacağınız ilk harcama bu karttaki artı bakiyeden karşılanacaktır. Fazladan yatırmış olduğunuz ücret yapacağınız yeni döneme borç olarak kaydedilmez.

Eğer kartınızı düzenli olarak kullanan bir müşteriyseniz de yaptığınız bu fazla ödemeyi gelecekte yapacağınız harcamalar için kullanabilirsiniz. Eğer kartınızı düzenli olarak kullanmıyorsanız, parayı geri almanız sizin için daha doğru bir işlem olacaktır.

GERİ ÖDEME ALABİLİRSİNİZ

Sık kullanmadığınız kredi kartına fazladan ödeme yaparsanız, bankanızdan geri ödeme almak sizin için doğru bir hareket olacaktır. Geri ödeme almak istiyorsanız yapacağınız tek şey bankanızın şubesi ya da merkezini arayarak iade talebi istediğinizi belirtmek.

Bankalar müşterilerinin iade taleplerini hemen dikkat alacaktır. Ortalama olarak da 1 iş günü içerisinde kredi kartınıza yatırmış olduğunuz fazla miktar mevduat hesabınıza iade edilecektir. İade edilen miktarı da anlık olarak hesap hareketlerinizden takip edebilirsiniz.

KREDİ KARTI BORCUMU ÖDEMEZSEM NE OLUR?

Kredi kartları ne yazık ki günü kurtarıyor gibi gözükse de kişileri ciddi borçlara sürükleyebilir. Ülkemizde milyonlarca kişinin kredi kartı kullandığı ve kredi kartı borcu olduğu bilinmektedir. Pei, kredi kartı borçlarının ödenmemesi durumunda ne olacaktır. Bu noktada banka tarafından sizlere uygulanacak olan yaptırımlar şu şekilde olacaktır:

  1. Takvim yılı içerisinde 3 defa asgari ücret ödeme miktarının geciktirildiği kredi kartı ilk olarak nakit kullanıma kapatılacaktır.
  2. Daha sonra üç defa asgari ödemesi yapılmaya kredi kartı banka tarafından tamamen kullanıma kapatılmaktadır.
  3. Son olarak da kapatılan kredi kartının yeniden kullanılabilmesi için dönem borcunun tamamen ödenmesi istenmektedir.

KREDİ KARTININ BORCUNUN GEÇ ÖDEME FAİZİ NE KADAR?

Kredi kartı borcunu geç ödeyenler faizle karşılaşacaktır. Geç ödeme yapılması halinde 2023 yılının 1 Temmuz tarihinden itibaren asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmı için en fazla aylık yüzde 1,91 kadi faiz, asgari ücret miktarı için en fazla yüzde 1,91 gecikme faizinin uygulanacağı belirtildi.

KREDİ KARTLARININ KULLANIMA KAPATILMASI VE HACİZ DURUMU

Kredi Kartı Yönetmeliği’nde “Bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarı; toplam üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımına, üst üste üç kez ödenmeyen kredi kartları nakit kullanımı ile mal ve hizmet alımına kapatılır” ifadesi bulunuyor. Peki, bu ne demek oluyor? Bir takvim yılı içerisinde üç defa asgari ücret ödemesini geciktiren kredi kartı ilk olarak nakit kullanıma, üç defa üst üste asgari ödemesi yapılmaya kredi kartının ise tamamen kullanıma kapatıldığı anlamına geliyor.

Kredi kartı kullanımına kapatıldıktan sonra kullanıcı tarafından yasal işlem süresi başlamış olacaktır.

Kullanıcılar en çok kredi borcundan dolayı maaşlara haciz gelip gelmeyeceğini merak etmektedir. Yasal takip süreci başladıktan sonra kredi kartı ya da kredi borcu yüzünden en fazla maaşın yüzde 25’ine haciz getirilebilir. Maaşın tamamına haciz gelmesi halinde ilgili İcra Müdürlüğü’ne itiraz edebilirsiniz.

Yasal takip başladıktan sonra avukatlar ve icra masrafları var olan kredi kartı borcuna eklenmektedir. Bu süreçte pazarlık payı bulunuyor. Ancak borçluya normal kredi kartı borcunun yanında faiz ve ek ödemeler de yansıtılıyor.

KREDİ KARTI BORÇTAN KAPANDIĞI ZAMAN NE ZAMAN AÇILIR?

Kredi kartının borçtan ödenmemesi halinde ilk olarak nakit kullanımına daha sonra da kullanıma kapatılacaktır. İlgili yönetmelikte yer alan ifadeye göre “Tüm dönem borcu”nun tamamının ödenmediği sürece kart yeniden ne nakit ya da tamamen kullanıma açıklamayacaktır. Bununla birlikte dönem borcunun tamamının ödenmesi halinde bile banka kendi inisiyatifinde kredi kartını kullanıma açmayıp iptal edebilir.

KREDİ KARTI ASGARİ ÖDEME MİKTARI NASIL HESAPLANIR?

Kredi kartı asgari ödeme tutarının ne kadar olduğu da merak ediliyor. Ortalama olarak kredi kartının dönem borcu ve asgari ödeme tutarı için şu hesaplama yapılabilir:

Dönem Borcu Alım Üzerinden 1 Yıl Geçti mi? Asgari Ödeme Tutarı
3.000 TL Evet 750 TL
3.000 TL Hayır 1.200 TL
5.000 TL Evet 1.000 TL
5.000 TL Hayır 2.000 TL

KREDİ KARTINA ASGARİ ÖDEME YAPILIRSA KREDİ NOTU DÜŞER Mİ?

Kredi kartına yapılacak olan asgari ödeme miktarı kredi notunu etkilemez. Daha sonra bu durum kredi algoritmanız için “Ödeme yapıldı” olarak algılanır. Kredi notunuza asgari ödeme yapıldı ya da geç ödeme yapıldı olarak yansımayacaktır. Sadece asgari tutar ödendiği ve borçlar kaldığı için borç miktarınız sistemde fazla gözükebilir.

Bununla birlikte geliriniz mevcut borç durumunuza göre yüksek olursa, bankalardaki işlemlerinizde de herhangi bir problem olmayacaktır.

Ancak kredi kartınızın sadece asgari tutarını öderseniz, kalan tutara her ayın sondan beşinci günü Merkez Bankası tarafından belirlenen akdi faiz oranının eklendiğini unutmayın.

Bunun dışında kredi kartı asgari ödeme hesaplaması sırasında kartın kaç yıllık olduğu ön planda olmaktadır. Şu anda aşağıda belirtilen oranlar bütün kartlar için uygulanıyor. Yapılan hesaplamanın miktarı şu şekilde:

  • 1 Seneden Uzun Süredir Kullanılan Kartlar %20
  • Yeni Alınan Kartlar %20

Kredi kartının asgari miktarının hesaplanması Garanti BBVA, Ziraat Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredi gibi hem özel hem de kamu bankaları için aynı oranlarla hesaplanmaktadır. Bütün herkes için yukarıda belirtilen oranlar geçerlidir. Bu oranların dışında ödeme yaptığınız takdirde borcunuza ek olarak gecikme faizi işleyecektir. Eğer bu durumda da borcunuzu ödememeye devam ederseniz banka yasal işlemleri başlatacaktır. Haklarınızda yasal işlem başladığı zaman da kartlarınıza ilk olarak bloke konulacak ve yasal sürenin sonucunda maaş haczi kararı çıkar ve bu da kredi sicilinizi olumsuz olarak etkileyecektir.

Sonuç olarak kredi sicilinizin bozulması da yapılacak kredi başvurunuzun olumsuz olarak sonuçlanmasına neden olacaktır.

Görüldüğü üzere kredi kartı, aslında bizlere o anki ihtiyaçlarınızı karşılama ve alışverişlerimizi yapma konusunda yardımcı olurken, ödeme konusunda aksatmalar yaşadığımızda ciddi problemlere neden olabilir. Bu sebeple illa ki kredi kartı kullanmak istiyorsanız, bütçenize göre limit belirlemeli ve her ay asgari ödeme miktarından daha fazla ödeme yapmaya çalışmalısınız. Aksi durumda yukarıda belirtilen sorunlar sizlerin de başına gelebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Kripto Para Piyasasında Bitcoin’in Yeri

Kripto para dünyası bilindiği gibi Bitcoin ile başlamıştır. Her ne kadar hâlâ tanıtılan kripto birimler olsa da Bitcoin fiyatı hala takip edilen başlıca konular...

Kara Para Aklama Nedir: Örnek Olaylar, Yöntemleri ve Aşamaları

Kara para aklama, dünyadaki en şiddetli ve istikrarsızlaştırıcı girişimlerin bazılarına fon sağlamak ve onları korumak için kullanılan illegal ve ciddi bir insanlık suçudur. Sizler için kanunu yok...