Kripto para dünyası bilindiği gibi Bitcoin ile başlamıştır. Her ne kadar hâlâ tanıtılan kripto birimler olsa da Bitcoin fiyatı hala takip edilen başlıca konular arasındadır. Aynı şekilde bu birime dair yeni ve güncel haberler de sıklıkla incelenmektedir.
Kripto para dünyası bilindiği gibi Bitcoin ile başlamıştır. Her ne kadar hâlâ tanıtılan kripto birimler olsa da Bitcoin fiyatı hala takip edilen başlıca konular arasındadır. Aynı şekilde bu birime dair yeni ve güncel haberler de sıklıkla incelenmektedir.
Her ne kadar “Bitcoin” bir “kripto para” olsa da bunu karıştırmamak gerekir. Kripto para birimleri hakkında pek çok tanım mevcuttur. Kripto paralar kriptografi ile güvence altına alınmış dijital veya sanal bir para birimi olarak tanımlanabilir. Bu tür para birimleri işlemlerin merkezi bir otorite yerine merkezi olmayan bir defter sistemi olarak bilinen blok zinciri tarafından doğrulandığı ve yönetildiği, aynı zamanda bir değişim aracı olarak kullanılmak üzere tasarlanmış merkezi olmayan dijital bir para birimidir.
Genel olarak kripto para birimleri hakkında konuşulduğunda, günümüzde artık geleneksel finansal sistem veya banka tarafından kontrol edilmeyen herhangi bir dijital para birimi anlaşılmaktadır. Bu nedenle, Web3 projeleri ve belirli blok zincirlerine özgü olarak oluşturulan kripto paralar, coin’ler veya token’lar, “kripto para birimi” teriminin geniş anlamına dahil edilir.
Bunların alım & satım işlemleri ve Bitcoin fiyat dalgalanmaları, Binance gibi bir borsa üzerinden yapılabilmekte ve görülebilmektedir.
Bitcoin Nedir?
Bitcoin (BTC) merkezi olmayan bir kripto para birimidir. Bu dijital para birimi, açık kaynaklı bir yazılıma dayanmaktadır ve şifrelenmiş ve anonim kodlarla tanımlanmıştır. Eşler arası teknolojisi üzerine inşa edilmiştir, bu sayede her türlü finansal işlem güvenli bir şekilde eşler arasında gerçekleştirilerek kolayca kaydedilebilir.
31 Ekim 2008 tarihinde, Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir kişi veya grup tarafından “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi” başlıklı bir whitepaper yayımlanmıştır. İlk blok ise 3 Ocak 2009’da Blockchain üzerinde meydana getirilmiştir. Bunun ardından, 12 Ocak 2009’da Satoshi Nakamoto ve Hal Finney arasında ilk BTC transferi yapılmıştır.
Bitcoin Sisteminin Altyapısı
Bitcoin, şifrelenmiş işlem izleme yeteneğine sahip olan dağıtık bir veri tabanı olan Blockchain teknolojisi üzerine inşa edilmiştir.
Blockchain teknolojisi kullanıcıların aracısız bir şekilde ağa katılabilmelerini, yeni işlemler gerçekleştirebilmelerini, Bitcoin işlemlerini doğrulayabilmelerini ve yeni bloklar oluşturabilmelerini sağlar.
Her bir verinin bloklar halinde gelişmiş şifreleme algoritmalarıyla birbirine bağlanarak kaydedildiği bu dağıtık veri tabanı, merkezi bir kuruma veya otoriteye bağımlı olmaksızın işlem gerçekleştirme yeteneği sunar.
Bitcoin Nasıl İşler?
Bitcoin’in işleyişini anlamak için öncelikle merkezi olmayan finans kavramını anlamak önemlidir. Merkezi olmayan finans, otoritelerden bağımsız ve manipülasyona kapalı bir yapı sunar. Tüm işlemler şeffaf bir şekilde gerçekleşir, transfer maliyetleri düşüktür ve güvenilirdir.
Ek olarak yapılan işlemler hiçbir merkezi otoritenin denetiminde olmadığı için asla kapatılmaz ve transfer miktarlarında sınırlama yoktur. Ayrıca ağdaki tüm işlemler, herkes tarafından izlenebilir.
Bitcoin, Kripto Birimlerden Farklı Mıdır?
Bitcoin de kripto para birimi teriminin kapsamına giren bir varlıktır çünkü işleyişini blok zinciri üzerinde gerçekleştirir ve eşler arası kullanılabilen merkezi olmayan bir dijital para birimi özelliği taşır.
Bu nedenle” Bitcoin’in tanımı, kripto para birimi olarak adlandırılan dijital para biriminin aynı özelliklerini paylaşır. Bu bağlamda, Bitcoin bir kripto para birimi olarak kabul edilir ve genel terimle arasında herhangi bir ayrım bulunmaz.
Bitcoin ve Kripto Aynı Mıdır?
Genel bir geniş tanımın ötesine geçildiğinde, Bitcoin ile kripto para arasında farklılıklar vardır. Bu durumun temel nedeni, “kripto para” teriminin oldukça geniş bir kapsamı olmasına karşın, Bitcoin’in kendine özgü bir kripto para birimi olarak varlık göstermesidir.
Örneğin günümüzde kripto paralar, sabit coinleri, yönetişim tokenlarını, Web3 altyapı tokenlarını ve belirli pazar yerleri için kullanılan para birimlerini içermektedir. Ancak Bitcoin, bu kategorilere girenlerden hiçbirine uymaz ve aslında kendi amacı, geliştiricileri, ağı, ekonomisi ve işlevi olan özel bir kripto para birimidir.
Bu bağlamda, UniSwap, USDC, USDT, ETH ve MANA gibi diğer kripto paralardan önemli ölçüde ayrılır. Ancak buna karşılık bir kripto para borsası yine de tüm birimleri içine alarak listelemekte; alım satım işlemlerini mümkün hale getirmektedir. Yani Binance gibi bir platformdan ETH, MANA ya da Bitcoin fiyatı görülebilir ve işlem gerçekleştirilebilir.