Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Kurtlar Evcilleşir mi? Evcilleştirilebilir mi?

-

Hiç merak ettiniz mi…
– Kurtlar evcilleştirilebilir mi?
– Kurtlar köpeklere benzer mi?
– Sosyalleşme penceresi nedir?

Bazı hayvan türleri kolayca evcilleştirilirken, diğerleri tüm yaşamları boyunca vahşi kalma eğilimindedir. Bugün kurtlara ve onları evcilleştirmenin mümkün olup olmadığına bir göz atacağız.

Kurtlar köpeklere benzer mi?

Bilimsel olarak kurtlar Canis lupus olarak bilinir. Canis, evcilleştirilmiş köpekler için verdiğimiz yaygın isimdir. Yani kurtlar gerçekten de köpek ailesinin bir parçası. Aslında ailenin en büyük üyeleridir.

Tarih boyunca kurtların insanlarla düşmanca bir ilişkisi olmuştur. Tüyleri diken diken eden vahşi hayvanlar olarak tasvir edilmişlerdir. İnsanlara nadiren saldırsalar da, çoğu insan onları doğadaki en korkulan kötü yaratıklardan biri olarak görür. Belki de evcil hayvanlar ve çiftlik hayvanları gibi evcil hayvanlara düzenli olarak saldırdıkları içindir.

Birçok kurt türü bir zamanlar Amerika Birleşik Devletleri’nin her yerinde yaygın olmasına rağmen, sayıları önemli ölçüde azaldı. Avlanma ve habitat kaybı nedeniyle kurtlar günümüz dünyasında hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Bazı kurt türlerinin azlığı nedeniyle, bazı bilim adamları, hayvanat bahçelerinde veya hayvan rezervlerinde esaret altında yetiştirerek sayılarını artırmaya çalıştılar. Bu durum, bazılarını bu vahşi yaratıkların hepimizin aşina olduğumuz köpekler gibi evcilleştirilip evcilleştirilemeyeceğini merak etmesine neden oldu.

Kurtlar evcilleştirilebilir mi?

Mantıklı görünüyor, değil mi? Aynı aileden hayvanlar. Bilim adamları, kurtların ve evcil köpeklerin oldukça benzer olduğunu genetik testlerle doğruladılar. Ancak benzerliklerine rağmen kurtların evcilleştirilmesi çok zordur.

Bilim adamları, köpekler insanın en iyi arkadaşı rolünü üstleniyorken, böylesine benzer bir genetik geçmişe sahip olan kurtların neden vahşi kalmaya eğilimli olduğunu uzun zamandır merak ediyorlardı. Yeni araştırmalar onlara bu gizemli bilmecenin cevabı konusunda bazı ipuçları verdi.

Sosyalleşme penceresi nedir?

Massachusetts Amherst Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Kathryn Lord, kurtlarla köpekler arasındaki farkın ilk duyusal deneyimlerinden ve nasıl sosyalleştiklerinden kaynaklandığına inanıyor. Her hayvan, sosyalleşme penceresi adı verilen kısa bir süreden geçer.

Bu süre zarfında, diğer hayvanlar, manzaralar, kokular ve deneyimler gibi hayatları boyunca rahat edecekleri şeylerle tanıştırılabilirler. Ancak sosyalleşme penceresi kapandıktan sonra, yeni şeyler bir korku tepkisi ortaya çıkaracaktır.

Kurtlar ve köpekler arasındaki farkın anahtarı, sosyalleşme penceresini deneyimledikleri zaman olabilir. Araştırmacılar, kurtların sosyalleşme penceresini köpeklerden çok daha erken yaşayabileceğine inanıyor. Peki bu neden bir fark yaratır?

Kurtlar ve köpekler daha yavruyken önce koku alma duyuları gelişir. Daha sonra, işitme duyuları ve ardından görme duyuları gelişir. Kurtlar sosyalleşme penceresini deneyimlediklerinde, yalnızca koku alabilirler. Yeni dünyalarını keşfetmeye çalışırken, muhtemelen çok fazla şey duyamıyor veya göremiyorlar.

Sosyalleşme penceresi kapandığında ve daha sonra işitme ve görme yetilerini geliştirdikçe, bu yeni sesler ve görüntüler korku tepkilerini ortaya çıkaracaktır. Bu, kurtları evcilleştirmenin neden bu kadar zor olduğunu açıklayabilir.

Köpekler ise işitme ve görme yetileri geliştikten sonra sosyalleşme penceresine girerler. Bu nedenle, hayatlarının erken dönemlerinde duyduklarının ve gördüklerinin çoğundan korkmazlar, bu da insanlarla ve çeşitli diğer hayvanlarla geçinme ve onlardan korkmama yeteneklerine yol açar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Yavru Kedilerde İshal: Ne Yapılmalı, Nasıl Geçer?

Yavru kedilerde ishal, kesinlikle sevimli değildir ve genellikle altta yatan başka bir sorunun işaretidir. Kum kabında, evin içerisinde veya vücuduna yapışmış ishal bulabilirsiniz. Bu...

Kılıç Dişli Kaplanlar Hakkında 5 Gerçek: Tarih Öncesi Bir Kedicik

1. Kılıç Dişli Kaplanlar Afrika Aslanının İki Katı Smilodon olarak da bilinen kılıç dişli kaplan Dünya’da yürürken yeryüzü bugün olduğundan çok daha soğuktu. Tabi Dünyamızda onunla...

Baykuşun Özellikleri Nelerdir?

Baykuş Hakkında Bilinmesi Gerekenler Strigidae familyasından olan Baykuşlar’ın Avrupa’da yaygın 18 türünden 8’i Türkiye’de de yaşamaktadır. Baykuşlar genellikle gece yırtıcı kuşları arasına girerler. Ancak onların...

Omurgalı Hayvanların Genel Özellikleri

Omurgalı hayvanların tümü, vücutlarının ortasından geçen bir omurgayla simetrik hale gelen bir vücut yapısına (bilateral simetri) sahiptir. Omurgalılarda, vücut çoğunlukla gövde, baş ve kuyruk...

Kırmızı Pandaların Özellikleri Ve Hakkında Bilgiler

Kırmızı pandalar (red panda), uzun, kabarık kuyrukları ve kırmızı ve beyaz lekeleri olan küçük memelilerdir. Kendilerine göre daha ünlü dev pandalar ile isimlerini paylaşıyor...