Newton Nedir?
Newton nedir? Newton, uluslararası Birim Sisteminde bir kuvvet birimidir. Newton’un simgesi N olup, ismini ünlü İngiliz bilim insanı Isaac Newton’dan almaktadır. 1 kilogram net olarak 9.8 Newton’a eşittir. Birim olarak tam hesaplanması 1 N = 1 kg x m/s2 şeklinde olup gündelik hayattaki karşılığı 9.8 N = 1 kg x m/s2’dir.
Bu formülün açılımı, kütlesi 1 kilogram olan bir cismin hızını, saniyede 1 m/s arttırmak için o cisme uygulamak gereken kuvvetin miktarıdır. Yani bir cismin, yeryüzünde üzerinde bulunduğu herhangi bir cisme ya da yüzeye, yerçekiminden kaynaklı olarak uyguladığı kuvvete Newton denilmektedir.
Isaac Newton, 4 Ocak 1643 ile 31 Mart 1727 tarihleri arasında yaşamış olan ve dünyanın en iyi fizikçileri arasında Albert Einstein’den sonra, ikinci sırada bulunan matematikçi, fizikçi ve bilim adamıdır. Kendisinden sonra gelmiş Tesla, Einstein ve daha nice bilim adamı, onun hesaplamalarını ve formüllerini kullanarak buluşlar yapmışlardır.
Isaac Newton, Principia adlı kitabında evrensel kütle çekim yasası ve hareket yasaları gibi birçok temel yasayı formülleştirmiştir. Ayrıca yine Isaac Newton, Dünya’nın küresel bir şekle sahip olduğu fikrini öne sürmüştür. Newton, Soğuma Kanunu formülünü geliştiren ve ışığın hızı ile ilgili, ilk teorik hesaplamaları yapmış olan ve Newton tipi akışkanları tanıtmış olan bilim insanıdır.
Newton Metre Nedir?
Newton metre, bir cismin uyguladığı kuvvetin mesafe ile çarpılmasıyla elde edilen birimdir. Tam açıklaması ise, bir aks üzerinde dönme kuvveti veya bu dönme kuvvetini yaratan sisteme; tork denilmekte, yani tork aynı zamanda, newton metre ile de ifade edilmektedir.
Tork; kuvvet momenti ya da diğer adıyla dönme momenti, bir kuvvetin nesnenin ekseninde, çevresinde ya da dayanak noktasında, dönme eğilimi olarak tanımlanabilir. Bu kuvvet ister itme, ister çekme şeklinde olsun, bir döndürme kuvvetidir. Bu döndürme kuvvetinin yani torkun, Uluslararası birimler Sistemi’ndeki karşılığı ise yukarıda da bahsedildiği üzere, Newton metredir.
Tork birimi, newton cinsinden döndürme kuvvetinin, bir metrelik kol ucunda oluşturduğu ağırlıktır. Yaygın olarak, N.m olarak ifade edilen bu birim, daha az bilinen bir isim olan kilogramforce (kgf) olarak da anılmaktadır. Daha net anlaşılması için, şöyle bir örnek düşünülebilir. Bir cıvatayı sıkmak amacıyla, somuna uygulanacak olan 10 kgf dönme kuvveti, burada uygulanacak tork kuvveti 10 N.m, olarak hesaplanabilir. Kgf ile N.m birimlerinin birbirine çevirisi ise; 1 N.m = 0,9807 kgf şeklindedir. Bu örnekte de uygulanan tork kuvvetinin Newton metre cinsinden karşılığı; 98,07 N.m şeklindedir.
Newton metre ya da tork birimi, vidalı birleştirme sistemleri sayesinde iki veya daha fazla parçanın birbirine bağlanması, bir bütün haline getirilmesi ve sökülüp takılabilme gibi birçok işlem yapılabildiği için, pek çok endüstriyel alanda kullanılan bir birimdir.