Demir minarelinin özelliği nedir?
Demir minarelinin vücut içerisinde çok önemli görevleri vardır. Demir, bağışıklık sisteminin güçlenmesinden kan hücrelerinin oluşumuna ve hüre bölünmesine kadar birçok önemli görevin baş aktörüdür. Demir minareli eksik olduğu zaman vücutta kırmızı kan hücresi azalacağı için hemoglobin de azalacak ve buna bağlı olarak oksijen azalmış olacaktır. Bu da demir minarelinin vücutta yeteri kadar bulunmaması durumunda birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Hamileler ve çocuklar için demirin önemi
Demir minareline en fazla ihtiyacı olan gruplar hamile kadınlar ve küçük çocuklardır. Hamile kadınların vücudunda kan miktarı artacağı için hem kendi hem de karnındaki bebek için demir minerali ihtiyacı daha fazla artmaktadır. Hamilelikte demir eksikliği olması düşük riskini artırdığı gibi, erken doğum olmasına da neden olmaktadır. Doğum süreci normal işlese dahi demir eksikliği olan annelerin bebeklerinde gelişim olumsuz seyredebilir.
Bebeklerde ve küçük çocuklarda demir eksikliği olması, psikolojik gelişimleri etkileyebileceği gibi dikkat dağınıklığına da yol açmaktadır. Bu yüzden hamileler ve küçük çocuğu olan bireyler, doktorlarının tavsiyesi ile demir eksikliği ilacı kullanmalı, vücudun ihtiyaç duyduğu demiri yerine koymalıdır.
Demir eksikliği neden kaynaklanır?
Demir eksikliğinin en önemli nedenlerinden biri beslenme kaynaklıdır. Halk arasında kansızlık olarak da adlandırılan demir eksikliği anemisi, besinler yoluyla demir minarelinin alınamamasından kaynaklanır. Yeni hamilelik ve adet dönemlerinde de vücudun ihtiyacı olan demir seviyesi normalin çok fazla üzerine çıkmaktadır. Bu dönemlerde de demir içeren gıdaların ve vitaminlerin daha fazla alınması gerekir.
Demir eksikliğine neden olan etmenlerden biri de genetik yapılardır. Kişiler doğuştan kansızlık problemi yaşayabilir. Bazı hastaların vücuttaki emilimi bozan ilaçları kullanması da demir eksikliğinin meydana gelmesine neden olmaktadır.
Beslenme programına demir minerali ağırlıklı gıda maddelerini ekleyen kişilerin, demir eksikliği yaşaması daha az bir ihtimaldir.
Demir eksikliği sonuçları nelerdir?
Kan testi sonuçlarında eksikliği ortaya çıkan demir mineralinin vücutta yeterli miktarda olmaması halinde çeşitli rahatsızlıklar baş gösterebilir. Bunların başında, yorgunluk hissi, ciltte solgunluk, nefes darlığı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı, dilde ve ağız bölgesinde şişkinlik, bacaklarda sürekli ağrı, tırnaklarda sebepsiz kırılmalar, sebepsiz stres durumu, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve buna bağlı olarak enfeksiyona bağlı hastalıkların artması gibi hastalıklar görülmektedir.
Demir eksikliği nasıl giderilir?
Yukarıda da söylediğimiz gibi demir mineralini vücut kendisi üretemediği için bunu dışarıdan temin etmek zorundadır. Bu da dengeli miktarda tüketilecek gıdalar ile gerçekleştirilebilir. Demir mineralinin en fazla olduğu gıdalar, kırmızı et, sakatat, mercimek, kuru fasulye, bezelye, bal, pekmez, ıspanak, patates gibi yiyeceklerdir. Bu besinler vücut için demir minerali sağlarken, bir yandan da demir eksikliğinin ve buna bağlı hastalıkların önüne geçmiş olur.
Demir emilimini artıran yiyecekler kadar, fazla tüketildiği zaman demir emilimini azaltan yiyecek ve içecekler de vardır. Kahve, siyah çay, soya ve yer fıstığı, kepek ve kepekli tahıl ürünleri demir emilimini azaltmaktadır. Bu yiyecek ve içeceklerin yemekle aynı anda tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
Hangi vitaminler kullanılmalı?
Demir minareli eksikliğinin giderilmesi için C vitamini fazlaca tüketilebilecek vitaminlerden bir tanesidir. C vitamini demirin sindirim sistemi tarafından daha kolay emilmesini sağlar. Bunun için de demir minareli içeren yiyecekler, domates, greyfurt, mandalina, kivi, portakal, yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamini sağlayan yiyecekler ile birlikte tüketildiği zaman daha iyi emilim sağlanmış olur.
Sağlıklı bir yetişkin bireyin günlük demir ihtiyacı 14 miligramdır. Yukarıdaki belirtileri kendinde gören ve demir eksikliği olduğunu düşünen hastalar, doktorun tavsiyesi üzerine alacakları demir eksikliği ilacı ve gıda takviyesi ile de bu eksiklerini giderebilir ve buna bağlı oluşacak hastalıklardan korunmuş olurlar.