Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Kendi Kendine Konuşmak Neyin Belirtisidir?

-

İnsanların birçoğu kendi kendime konuşuyorum diye şikayetlenir ancak bunu kimseye söyleyemez. Peki ya hiç tek başınıza bir işle uğraşıyorken, hiç kendi kendine karşısında biri varmış gibi konuşan birisini gördünüz mü, yada siz de derin hayaller kurup kendi kendinize konuştunuz mu? Peki bu psikolojik olay, neyin göstergesidir? Şizofreni misiniz? Yoksa bu deli veya çok zeki olduğunuz anlamına mı geliyor? Kendi kendine konuşmak nedir gelin birlikte görelim!

Gerek tuvalette, gerek uyurken, gerek ayna karşısında kendi kendinize içinizden konuşsanız da zaman zaman bu, yüksek sesle konuşmalara dönüşebilir. Sesli şekilde konuşmanın asıl amacının başkalarıyla iletişim kurmak olduğunu düşünecek olursak, bu ne kadar normaldir? Bir insanın durduk yere kendi kendine sürekli konuşması hastalık mıdır?

İnsanlar genelde, yalnızca kendi düşünceleriyle cevap verebildiği derin ve soyut konuşmalar gerçekleştirir. Aslen bu iç konuşma bir rahatsızlığın değil, aksine sağlıklı bir zihne sahip olunduğunun göstergesidir. Kafa içindeki düşünceleri ve aksiyonları planlamaya ve organize etmeye yardımcı olur. Yani kısacası iç konuşmalar insanın kendini kontrol etmesine destek olur.

Yapılan bir araştırmaya göre insanlar olarak sesli veya içinden sessiz bir şekilde kendi kendimize konuşmayı bırakmamız durumunda, beynimiz tam anlamıyla bir maymun beyni gibi çalışacaktı. Bu araştırma çerçevesinde, katılımcılar işitsel ve görsel bir takım görevleri gerçekleştirirken aynı anda yüksek sesle anlamsız sözler söylediler. Aynı anda iki şeyi söylemek mümkün olmadığı için, anlamsız şeyleri söylerken aynı anda görevi nasıl yapacaklarını kendileri ile konuşamadılar. Netice olarak bu durumda, insan beyni tıpkı maymunların beyni gibi bir çalışma yaptı ve beynin alakasız görsel ve işitsel alanları kullanıldı. Bu çalışmaya göre, kendi kendine konuşmak görevleri ve davranışları yönetmede tek yol değildir ancak insan psikolojisi olağan şekilde bunu tercih ediyor.

Kendi kendine konuşmak ve cevap vermek neden olur? 

  1. Stres: Yaşadığımız günün stresini, günlük işlerle uğraşırken veya boş dururken kendi kendine konuşarak dışa vurmaktır.
  2. İletişim Eksikliği: Dijital çağda karşılıklı birebir iletişim eskiye nazaran oldukça azalmış durumda. Bu sebeple günümüzde insanlar başkalarıyla sağlıklı iletişim kuramadığı zamanlarda kendi kendileriyle iletişim (konuşma) kurarlar.
  3. Yalnız Olmak: Sosyal bir varlık olmamızdan ötürü, sosyal hayatı fazla olmayan ve vaktinin çoğunu yalnız geçiren insanlarda bu durumun görülmesi oldukça normaldir.
  4. Önemli Anlar: İş görüşmesi, mülakat veya ilk buluşma… Seçenekleri artırabiliriz. Tüm bunların öncesinde kişinin kendi kendine konuşup oto kontrol sağlamak amacıyla olayı kafasında canlandırması yoluyla gerçekleşir.

Zihinden Konuşmak Sağlıklı Bir Beynin İşaretidir!

İyi haber! Kendi kendinize konuşmanız hastalık boyutunda olmadığı sürece (bazı nesnelerle veya hayal ürünleriyle bağırarak konuşmak gibi) kötü bir durum değil, aksine sağlıklı bir birey olduğunuzun göstergesi. Hatta kendi kendine konuşmayan insanlardan daha sağlıklısınız bile diyebiliriz! Öyleyse muhabbetiniz bol olsun diyelim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Related Stories

Evlilik Fobisi (Gamofobi) Nasıl Yenilir? Belirtileri ve Tedavisi

Evlilik Fobisi Nedir? Fobi, genelde tehlike arz etmeyen şeylerdir, ancak çeşitli endişelere sebep olabilir. Gamofobi, yani diğer adıyla evlilik fobisi söz konusu olduğunda ise bu bir...

Psikoloji Nedir | Psikolojinin Tanımı | Psikolojinin Alt Dalları

Psikoloji Nedir? Psikoloji, davranışları ve zihinsel süreçleri inceleyen bir bilim dalıdır. Aslında insanın yaptığı her şey bu tanımın içine girebilir. Davranış kişinin yaptığı ve herhangi...

En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü sağlığı; bedensel, ruhsal ve sosyal olarak iyilik hali olarak tanımlamıştır. Bu tanım gösteriyor ki ruhsal açıdan iyi olma hali bedensel iyilik...

Psikolojinin Babası Kimdir? Birden Çok Cevabı Var!

Psikoloji, insan davranışını ve zihinsel süreçlerini anlamaya çalışan bir bilim dalıdır. Günümüzde, psikoloji birçok alt dalı ve uzmanlık alanıyla birlikte geniş bir disiplin haline...

Misantropi Nedir: İnsanlardan Vazgeçmek

Misantropi, ona sahip olanlar için hayatı çok zorlaştıran bir bakış açısıdır. Bu makale, misantropiyi nasıl tanımlayacağınızı, bazı özellikleri nasıl keşfedeceğinizi ve bu düşüncenin üstesinden gelmenin...